18 tips & trix i Barcelona
Reportage

18 tips & trix i Barcelona

Nina Yunkers, bosatt i Barcelona sedan 23 år, ger goda råd och guidar oss till och förbi turistfällorna i stan.

Publicerad 2010-03-04

La Sagrada Familia.

1 lura tjuven.

Ta fotokopia på pass, biljett och kreditkorten. Barcelona är en kosmopolitisk stad, vilket drar till sig ficktjuvar. Skylta inte i onödan med handväskan. Att hänga den över en stolsrygg eller ställa ifrån sig på golvet är helt otänkbart.

2 katalanska.

Som ni kommer att märka står skyltar inte på spanska utan katalanska, som är ett av Spaniens tre officiella språk (kastiljanska, baskiska och katalanska). Katalonien är en av landets 17 autonomier och kallar sig för ”nation”.

3 skaffa en bra karta.

Den delas ut gratis på Turistkontoret. Om den går att få tag på är DNs kartguide den bästa; litet format, tydliga kartor, billig.

4 åk turistbuss.

Ta en turistbuss framför varuhuset El Corte Inglès för att bekanta dig med stan. Finns för norra eller södra stadsdelarna. Man går av och på som det passar under en för- eller eftermiddag.

5 köp t-10-kort.

Korten finns att köpa i större t-banestationer som flera kan dela på. Resan gäller fria övergångar till buss, metro samt pendeltåg inom 75 minuter.

6 tid för mat.

Måltiderna intas betydligt senare än i Sverige. Men man vinner på att fortsätta som hemma och vara först på plats när restaurangerna öppnar. Då har man chans att komma in på populära inneställen. Ät lunchmeny som dagens huvudmål. Tre rätter och valfri dryck till lågpris. Middag är à la carte och kostar minst 30 euros.

7 Ramblan.

Att strosa utmed Ramblan ingår i resan. Från Placa de Catalunya ner till hamnen (där börjar gatunumreringen) eller tvärtom. Visst är gatuserveringarna turistfällor. Men det är skoj att slå sig ned och titta på folk. Eller gå och bada. Jag tror inte det finns någon annan stad i Europa som kan erbjuda välskötta badstränder på gångavstånd från centrum.


 La Boqueria.

8 matmarknaden la boqueria.

(Ramblan no 95) är ett måste. Sagolika uppläggningar, mat från hela världen – och gott om barer.

9 museerna.

Picassomuseet, (Montcada 15. Gratis sönd 15-20 fr o m april), Mirófondationen (Montjuicberget) och Gaudís byggnader är bara tvunget att besöka.

10 kyrkan santa maria del mar.

Kyrkan som ligger längst bort på carrer Argentería anses som kristenhetens vackraste sengotiska byggnad.

11 besök lyxhotellen.

Att kosta på sig en måltid (det finns stjärnkockar här), ta en drink eller åka upp på terrassen för att njuta av utsikten i någon av de nyuppförda lyxhotellen är populärt. Till exempel Bofills senaste V på stranden (Vela betyder segel) i slutet av Passeig Joan de Borbó, Mandarin (Passeig de Gràcia 38 ), Hotel Condes de Barcelona (no 73-75), H1898 (Ramblan 109), Hotel Pulitzer intill Placa de Catalunya, (Bergara 8) Oom, (Rossellón 265) är ställen väl värda att våga sig in på.

12 shoppingställen.

VinÇon (Passeig de Gràcia 96) var den första presentbutiken i Barcelona och fortfarande den bästa. Ta trappan till första våningen och beundra hur förmöget folk bodde under förra seklet. Gå ut på terrassen med utsikt över la Pedrera från baksidan. Gallerian, Bulevard Rosa, snett nedanför på samma gata (Passeig de Gràcia 55-57) kan vara bra för den som har ont om tid.

Varuhuset, det finns bara ett, El Corte Inglès är tråkigt och oinspirerande men har bra matvaru- och gourmetavdelning. Det tronar som en cementbunker på Placa de Catalunya. På motsatta sidan av platsen, i underjorden, ligger Sephora, världens största skönhetspalats för parfym och kosmetika.

13 shoppinggatorna.

Det roligaste är att strosa omkring. De bästa shoppinggatorna är Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya (fortsättningen på Ramblan) Portal de l´Angel, nedanför katedralen och Avinguda Diagonal.

Plaza Real.

14 loppmarknad.

Själv är jag väldigt förtjust i Las Glòries eller Mercado dels Encants. Metrostatin Glòries. Sedan får man gå en bit (under viadukten). Öppet måndag, onsdag, fredag samt lördag, kl 08.00-ca 18.00 (beror på vädret).

15 varning för tapas.

Det är självklart att ni ska äta tapas när ni nu är här. Men tänk på att det är världens dyraste mat. Dessa små munsbitar eller aptitretare kan kosta vad som helst mellan 25 och 85 kronor!

Med det menar jag; välj ert tapasställe med omsorg. Ciudad Condal, Rambla de Catalunya 18 är verkligen prisvärt. Alltid öppet. Kom tidigt! Tapas 24, Diputació 269, har utsökta läckerheter i regi av Carles Abellan. Stängt söndagar.

Tapas serveras även i Konserthusets foajé (Palau de la Música) liksom cava (inhemsk champagne), kaffe, vin och annat. Underbar modernistmiljö! Arkitekten heter Domènech i Montaner. Adress Sant Francesc de Paola 2 (tvärgata till Via Laietana inte långt från varuhuset).

16 caféer och lunchställen.

Finaste caféet heter Escribá på Ramblan 83. Skoj att bara gå in i. Utsökta bakverk, vacker skyltning och dyrt som bara den. Öppet alla dagar till kl 21. Känner man bara för en smörgås är Subway bästa lösningen. Olika sorters bröd att välja på (som ugnsbakat oreganobröd) med en uppsjö av valfria pålägg. Ligger på Ramblan 31.

Ett opretentiöst men historiskt laddat lunch- och middagsställe är Picassocaféet (som inte har ett dugg med Picassomuseet att göra): Els quatre Gats på Monsió 3bis (nedanför varuhuset intill shoppinggatan Portal de l´Angel). Levande atmosfär från Picassos samtid. Billig husmanskost.

17 prisvärt.

För dem som älskar pizza men är kinkig på hur den lagas är la Tagliatelle svaret. Papperstunna, gigantiska, prisvärda. Adress Pau Claris 118 (nedanför varuhuset). Öppet alla dagar.

La Dolca Herminia på Magdalenes 7 (intill Via Laietana och katedralen) är ett fynd. Stor lokal, stora tallrikar, stort urval. Mycket prisvärt. Kom tidigt från kl. 13.00 samt 20.30.

18 krogar.

Cuines Santa Caterina på avinguda Francesc Cambó (nedanför katedralen) är ett skoj ställe för hela familjen. Opretentiös, modern krog som ligger i marknadens bottenplan (vägled er av det blommiga, böljande taket). Alltid öppet. Går inte att beställa bord, kom i tid från kl 13.00 respektive 20.30.

La Crèma Catalana i passagen till Placa Reial, Passatge Madoz 6 är en favorit. Alltid öppet. Intimt, känns kalifornisk. Prisvärt.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas