Grönskande trädgårdar runt Nice
Trädgårdar i Nice Foto Susanna Rosén
Resereportage | Frankrike

Grönskande trädgårdar runt Nice

Nice bjuder på en kombination av ljus, färg och smak. Förutom närheten till havet kan man njuta av vackra trädgårdar och pittoreska miljöer utan att behöva resa många mil. Perfekt för blomsterälskaren!

Publicerad 2008-05-08

Nice är en perfekt plats när man behöver ladda batterierna under några dagar och njuta av nya intryck och vackra vyer. Om man älskar trädgårdar och växter så får man allt serverat på ett bräde.
Ofta kan man hitta flyg till Nice till en billig kostnad om man är ute i god tid och letar efter förmånliga biljetter. Under sin vistelse i Nice får man inte bara vackra scenerier och god mat utan också en trevlig shopping som bonus.

Det är också lätt att ta sig runt. Bussförbindelserna i Nice är goda men om man hyr bil kan man dessutom besöka trädgårdar en bit bort och åka på slingrande bergsvägarna med magnifika vyer. Då får man samtidigt se den vilda floran. Flera växter känner vi igen från svenska trädgårdar som till exempel perukbuske, pipört och luktärt. Att hitta parkering om kvällarna kan vara svårt inne i Nice men det finns parkeringshus och så hamnparkeringen, men den kostar betydligt mer.

 

Magnifika trädgårdar
Det finns flera trädgårdar i eller nära Nice. Två välkända trädgårdar är Ephrussi de Rothschild och kaktusträdgården i Eze. Med hyrbil kan man lätt ta sig vidare och besöka vingårdar med vackra trädgårdar. Vi besökte Chateau Val de Joanis som är väl värd den drygt två timmar långa bilresan från Nice. Restiden kändes inte så lång eftersom motorvägen gör resan enkel och snabb.

Text och foto: Susanna Rosén

 


Grönska, hav och berg möter besökarens öga.


Man går på ringlande stigar bland kaktusar och andra suckulenter i Kaktusträdgården i Eze.


Trädgården utanför vingården Chateau Val de Joanis är väl värd ett besök.


Samling av vattenkannor i Chateau Val de Joanis.

Trädgårdar

Nära Nice
Ephrussi de Rothschild

Den storslagna trädgården Ephrussi de Rothschild ligger högst upp på ön Saint-Jean-Cap-Ferrat. Den är öppen alla dagar på året. När en trädgård är så välkänd och välbesökt är det lätt att bli besviken. Men den här trädgården uppfyller alla förväntningar och mer därtill. Den enorma trädgården har formen av en stor båt. Man leds på stigar runt i trädgården och det ena trädgårdsrummet avlöser det andra, alla med olika karaktär. Vissa är lummiga och omslutna, andra innehåller bara suckulenter. Utsikten är storslagen.
Passa också på att besöka Villa Kerylos, som ligger i närheten, trots att egentlig trädgård saknas. Om inredningen i Ephrussi de Rothschild verkar överdådig så är Villa Kerylos desto mer raffinerad, och i jordnära färger.
För mer information:
www.villa-ephrussi.com och www.villa-kerylos.com

Kaktusträdgården i Eze
För att komma dit går man på långa och stundvis branta stentrappor. Väl uppe har man en magnifik vy över omgivningarna. Här växer olika kaktusar och andra suckulenter, men enstaka blommande växter. De flesta växterna är väl skyltade. Promenaden upp är ett shoppingstråk som kan kännas turistisk men där man kan göra”fynd”.
Läs mer på:
www.eze-riviera.com/village/jardin_exotique.htm

Lite längre bort
Chateau Val de Joanis

Trädgården består av långa odlingsbäddar i olika terrasser med gångar emellan. De ljusa färgtonerna ger ett solsmekt intryck. Växter blommar i en blond färgskala från lavendelblått till ljusgult och vitt. Prydnadsväxter, som olika perenner och rosor, blandas med kryddväxter och köksväxter. Spaljerade fruktträd och klätterrosor som klär en lång tunnel ramar in. Passa på att prova deras goda viner vid besöket.
Trädgården ligger mellan Pertuis och Villelaure, 2,5 mil norr om Aix-en-Provence.
För öppettider och annan information besök hemsidan:
www.val-joanis.com


Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas