Njut av Sverige i höst
Reportage | Res

Njut av Sverige i höst

Runt om i Sverige finns flera fina resmål som gjorda för en höstresa. Vad sägs om skördefest i Falkenberg, vandring och spa i Orbaden eller kallbad i Helsingborg? Vi tipsar om fem favoriter – kompletta med bra boende, god mat och mycket att se och göra.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-10-19

1. Spa och vandring i Orbaden

Orbaden i Hälsingland har en lång tradition av turism. Redan på 1920-talet kom utsjasade svenskar till byn vid Ljusnans dalgång för att bada vid ”Hälsinglands riviera”. De senaste åren har byn blommat ut på nytt. Här finns till exempel en ekoodling med flera sällsynta kultursorter, som Klint Karins kålrot och Hälsinge gråärt. Det mesta av skörden levereras till restaurangen på intilliggande Orbaden Spa & Resort och förvandlas till kreativa gourmeträtter.
Orbaden Spa & Resort är en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka området. Kommer du med tåg erbjuds gratis hämtning vid tågstationen i Vallsta. Vill du hellre åka bil rekommenderas Tidernas Väg – “lite längre och lite krokigare men fylld av upplevelser”.
Oktober är en perfekt tid för vandring, gärna kombinerat med svamp- och bärplock, i Hälsingland. I trakten finns flera fina leder att välja mellan. I anslutning till Åsberget i Orbaden går bland annat Hälsingeleden och i Järvsö finns allt från korta turer på någon kilometer till heldagsvandringar.
Bo: Orbaden Spa & Resort är ett hotell som kombinerar gamla anor med moderna faciliteter. Här finns sviter inredda av kändisar med lokalanknytning, som Peter Stormare och Caro-
lina Klüft och ett stort spa med fin utsikt. Hotellet har flera olika paket att välja mellan, bland annat ett seniorpaket för alla över 65 år. Vill du uppleva en höjdare ska du kombinera med en natt i det spektakulära trähuset Bergaliv som ligger gömt i granskogen ovanför Orbaden.
Ett annat trivsamt alternativ i trakten är det anrika pensionatet Järvsöbaden.
Missa inte: I närheten finns också Hälsingeidyllen Järvsö samt Växbo med sin anrika linnefabrik och sina fina kulturmiljöer.
orbaden.se
bergaliv.se
www.jarvsobaden.se

Orbaden i Hälsningland.

 

2. Kallbad och pralinprovning i Helsingborg

Kallbad har blivit en het trend det senaste året men i skånska västkustens pärla Helsingborg är kallbadandet ingen ny fluga utan en djup tradition och självklar del av livsstilen för många. Här finns hela tre kallbadhus att välja mellan. Närmast centrum finns Kallis, en modern och stram byggnad med stora bastur och vidsträckt utsikt över Öresund. Några hundra meter norrut ligger nyrenoverade Pålsjöbadet med sina karaktäristiska gulmålade badhytter och strax söder om staden finns Rååbadet.
En annan populär tradition i Helsingborg är att gå på kafé. Här finns flera mysiga fik att välja mellan, till exempel det anrika konditoriet Fahlmans, det 1950-talsinredda retrofiket Ebbas och Zoégas kombinerade kaffebutik och kafé som har lockat kaffeälskare sedan 1901.
Behöver man bygga upp fikasuget rekommenderas en promenad längs havet till fina och citynära Pålsjö skog.
Bo: Här finns allt från trivsamma vandrarhemmet Miatorp i utkanten av staden till anrika Hotel Mollberg och designhotellet The Vault, beläget i ett gammalt bankpalats nära tågstationen.
Missa inte: Chocolatte, en av Sveriges främsta pralintillverkare. Den kombinerade butiken och fabriken lockar med praliner upplagda likt juveler, varm lyxchoklad och lärorika pralinprovningar.
svenskaturistforeningen.se/boende/stf-helsingborgmiatorp-hotell
elite.se
hevaulthotel.se
chocolatte.se

 

Pålsjöbadet är ett av Helsningborgs tre kallbadhus.

 

3. Natur och historia i Fjärdhundraland

Mellan Uppsala, Västerås, Mälaren och Heby ligger Fjärdhundraland, ett område som vimlar av historia, naturupplevelser, mat- och fikaställen och kreativa småföretagare. Trots att Fjärdhundraland vann Stora Turismpriset 2019 och finns inom 1 till 2 timmars resa för en tredjedel av Sveriges befolkning är det ett resmål som fortfarande är relativt okänt. Det är synd, för här finns hur mycket som helst att upptäcka. Eftersom området är stort och det mesta ligger utspritt är det enklast att ta sig runt med bil, men här finns också fina cykelvägar. På hemsidan finns förslag på olika cykelrutter. Många av de slingrande småvägarna har fungerat som transportleder sedan urminnes tider och kantas av medeltida kyrkor och runstenar. För historieintresserade finns med andra ord mycket att utforska. Men här finns också fina naturområden som Vånsjöåsens naturreservat eller fågelskådarmeckat Hjälstaviken.
Bo: Här finns allt från slott till glampingtält. Jädra Gårdshotell är ett nybyggt hotell på en hästgård i utkanten av Enköping. Här erbjuds bland annat cykelpaket som inkluderar cykel, karta och fikakorg.
Missa inte: Att besöka några av alla mathantverkare i trakten. Sussis gårdsbageri, Landsberga Gårdsbutik, Vallgarns gårdsmejeri, Franzéns charkuterier, Skogsbackens ost och Resta gård är bara några exempel.
www.fjardhundraland.se
jadragardshotel.se

 

Steninge.

4. Fruktfrossa i Äppledalen

De många böljande fruktodlingarna i Södra Vätterbygden har fått området att kallas Smålands Toscana. Här finns också flera småföretagare som har samlats under namnet Äppledalen och skapat ett besöksmål präglat av entreprenörsanda och stolthet över de lokala smakerna.
En av de mest kända fruktproducenterna är Rudenstams som lockar med både kafé och stor gårdsbutik med allsköns must, cider och andra egenförädlade fruktprodukter. På närbelägna Vistakulle fruktodling delas gårdsbutiken av Gårdsrosteriet, ett litet kaffeföretag som importerar ekologiska bönor från utvalda kaffegårdar runtom i världen och rostar dem efter konstens alla regler. Och i det lilla samhället Kaxholmen finns Grafitgrå, en gammal smedja som har gjorts om till inredningsbutik och kafé. I området finns också två olika vintillverkare och Brunnstorps gård med ett unikt fruktträdsarkiv.
Har man pigga ben rekommenderas en promenad upp till Vista Kulle, som reser sig 152 meter över Vättern, eller en vandring på John Bauerleden mellan Huskvarna och Gränna.
Bo: Huskvarna Stadshotell är ett mysigt boutiquehotell med 35 individuellt inredda rum. I skogskanten i byn Bunn mellan Gränna och Jönköping finns Bauergården med såväl hotellrum som stugor och ställplatser för husbil, plus en sjöstuga med bastu.
Svenska Turistföreningen har både vandrarhem i fin trädgårdsmiljö mitt i Huskvarna och herrgårdshotellet Rosendala.
Missa inte: Husqvarna Fabriksmuseum, som har samlat 400 år av svensk industriproduktion.
huskvarnastadshotell.se
bauergarden.se
svenskaturistforeningen.se
husqvarnamuseum.se

Fjärdhundra Lanthandel.

5. Skördefest i Falkenberg

Falkenberg förknippas ofta med sommar, strand och sol. Men de senaste åren har den halländska sommarstaden utvecklats till ett eldorado för alla som uppskattar god mat, lokalproducerade drycker och små skaligt mathantverk. I trakten finns flera kulinariska höjdare, bland annat Borgmästargårdens kafé och konditori, hemmakrogen Lis Mejeri, Solhaga stenugnsbageri och gårdsmejeriet Skrea Ost. Det senare ligger i Skrea, strax utanför Falkenberg. Här finns också den lantliga pastakrogen Skrea Matbruk och urmysiga Prostens Pizza som drivs av tv-kocken Lisa Lemke.
Ett av regionens senaste kulinariska tillskott är Knystaforsen som ligger i ett gammalt sågverk från 1847 och tillagar kräftor, svamp och annat vildplockat över öppen eld.
Så här års är det extra trevligt att upptäcka trakten eftersom odlare, krogar och matproducenter bjuder in till Skördetid i Halland oktober ut. Självplock av pumpa, pastakurs och skördemiddagar är bara några av aktiviteterna på programmet.
Bo: Ocean Hotel är en svårslagen bas för en höstweekend med guldkant. Hotellet ligger mitt på Skrea strand och har även restaurang och bar. Ett annat populärt alternativ vid havet är spahotellet Falkenbergs strandbad. Men mysigaste alternativet är helt klart Steninge kuststation vid havet mellan Falkenberg och Halmstad.
Missa inte: Morups Tånge, ett stort naturreservat med rikt fågelliv och fina promenadvägar längs havet. Området kröns av Morups Tånge fyr som har stått på samma plats sedan 1840-talet.
skordetidihalland.se
oceanhotel.se
strandbaden.se
kuststationen.se

Fruktodling längs Vätterns strand.

 

 

Text och foto Annika Goldhammer

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-10-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas