Ta tåget till Europa!
Glasmosaiker på järnvägsstationen påminner om Eisenachs historia som industristad.
Reportage | tågluffa

Ta tåget till Europa!

Äntligen öppnar Europa igen och vi tar tåget söderut. Men ha inte för bråttom till ditt resmål! Här tipsar vi om nio lite mindre kända städer som är värda en dag eller två mellan tågresorna. Text och foto Elisabet Axås

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-05-29

Koblenz

Denna urgamla tyska stad ligger precis där floderna Rhen och Mosel möts, vid det som idag kallas Deutsches Eck (Tyska hörnet). Därifrån går en linbana upp till borgen Ehrenbreitstein med utsikt över båda floderna.
Läget gör att staden alltid har varit strategiskt viktig, vilket tyvärr innebar att den bombades under andra världskriget. Trots det finns delar av den gamla korsvirkesstaden kvar innanför stadsmuren. I gränderna är det gott om restauranger där vi helst dricker tyskt vin till vår sauerbraten eller schnitzel. Prova gärna Weinstube Hubertus som har en imponerande lokal vinlista.

Prova lokala viner i Koblenz.

Läget gör Koblenz till en utmärkt bas för att undersöka vinområdena kring Mosel- och Rhendalarna. Staden ligger mitt på den vackra tågsträckan Mittelrheinbahn (längs Rhen mellan Mainz och Köln) och har anslutning till rälsbussen Moselweinbahn vid Mosel.
Direkttåg till exempelvis: Hamburg, Berlin, Stralsund, Amsterdam, Frankfurt, Köln, München, Wien, Zürich, Basel.

Eisenach och Weimar

Dessa två städer ligger bara en och en halv timme från varandra precis mitt i Tyskland, i ett område som har bebotts av fler kulturpersonligheter än de flesta.
Johann Sebastian Bach föddes i Eisenach och Martin Luther översatte bibeln i slottet Wartburg på promenadavstånd från stan. Besök Bachhaus och lyssna på samtida instrument och titta in i Luthers skrivrum i Wartburg. Namnet Wartburg är också känt som ett östtyskt bilmärke. Bilfabriken är idag nedlagd, men bilar från både DDR-tiden och åren innan kan beses på ett litet museum på fabriksområdet.

Goethe och Schiller står staty framför nationalteatern i Weimar.

I Weimar levde bland andra Goethe, Schiller och Liszt. Idag har deras hem förvandlats till museer. Här föddes också Bauhausrörelsen, vilket manifesteras i Bauhaus Museum Weimar.
Här i Thüringen äter man gärna Thüringer Bratwurst som säljs i kiosker överallt, alla med skylten ”Original nur hier”.
Direkttåg till exempelvis: Hamburg, Berlin, Köln, Frankfurt, München.

Wroclaw

Stora torget (Rynek) i Polens fjärde största stad påminner om torget i Krakow, men här är turisterna betydligt färre. Likheten är ingen slump, torget i Krakow byggdes som en kopia av det i Wroclaw, men lite större till Wroclawbornas förtret. Man kan inte ana att Rynek bombades under andra världskriget, torget är återuppbyggt med rådhuset och klädeshallarna i mitten. Idag rymmer de bland annat Polens äldsta mikrobryggeri Spiz.

Statyetter i Wroclaw.

Wroclaws universitet och då särskilt den barocköverdådiga Aula Leopoldina är värt ett besök. Mittemot ligger den typiska mjölkbaren Mleczny Mis där du kan äta lunch för under 15 kronor.
Rikta blicken nedåt för att hitta Wroclaws charmigaste sevärdheter; över trehundra små statyer har spritt ut sig över stan. De började dyka upp som graffitti under kommunisttiden, men är numera små statyetter i brons. Alla har sin egen syssla; en del arbetar, medan statyn utanför turistbyrån har med sig en resväska.
Direkttåg till exempelvis: Berlin, Warszawa, Swinoujscie, Gdansk/Gdynia, Krakow, Wien, Budapest.

Brno

Klockmaskinens glaskulor är åtråvärda souvenirer i Brno.

I Tjeckiens näst största stad har man fortfarande inte glömt svenskarnas belägring under 30-åriga kriget. Än idag slår Petrovkyrkans klockor bara elva slag klockan tolv för att minnas ett smart trick som gjorde slut på belägringen. På Frihetstorget (Namesti Svobody) släpper en patronformad ”klockmaskin” en glaskula varje dag klockan elva. En sådan kula ansågs vara det enda som kunde stoppa den svenske generalen Torstenson.
På en runda genom stan hittar vi flera moderna skulpturer varav den långbenta hästen med ryttare på Moravske Namesti hör till de roligare. Den arkitekturintresserade missar inte att besöka funkisvillan Tugendhat, ett världsarv sedan 2001. I Tjeckien dricker vi så klart öl, prova gärna något av flera mikrobryggerier! U Trech Certu serverar traditionella centraleuropeiska rätter som gulasch och schnitzel.
Direkttåg till exempelvis: Berlin, Budapest, Bratislava, Prag, Plzen, Wien, Graz.

Zürich

Gränder i Zürichs Lindenhof.

Schweiz största stad och finanscentrum är också en järnvägsknut. Den gamla stadskärnan Altstadt breder ut sig på båda sidor om floden Limmat. I Niederdorf öster om floden är det tätt mellan krogarna. I närheten ligger också katedralen Grossmünster och det stora konstmuseet Kunsthaus Zürich.
Bahnhofstrasse väster om floden är en av Europas dyraste gator med lyxiga märkesbutiker och bankkontor. Men området bjuder också på gratisnöjen, särskilt runt Paradeplatz där man på helgkvällar kan stöta på spontana gatushower. Lindenhof mellan Bahnhofstrasse och Limmat är ett av Zürichs äldsta områden med medeltida gränder och utsikt över floden.
Har du bara någon timme på dig hinner du äta i den vackra ölhallen Brasserie Federal inne i centralstationen. Med lite mer tid är den traditionella krogen Alpenrose i det desto hippare området Hardbrücke värd ett besök.
Direkttåg till exempelvis: Hamburg, Berlin, Amsterdam, Prag, Budapest, Basel, Genève, Milano, Genua, Venedig, Zagreb.

Lyon

Maten i Lyon har länge varit omtalad, men det var mästerkocken Paul Bocuse som definitivt gav staden rykte om att vara Frankrikes gastronomiska huvudstad. Han har gett namn åt Bocuse d’Or som kan sägas vara ett världsmästerskap i matlagning. Staden har en rad Michelinrestauranger, men du måste inte välja en lyxkrog för att äta gott här. Gå i stället till en bouchon, en traditionell krog med lokala rätter och råvaror. Var och varannan krog kallar sig för bouchon, men det finns ett tjugotal certifierade ställen, listade på http://www.lesbouchonslyonnais.org/en/restaurants/

Lyons saluhall är döpt efter mästerkocken Bocuse.

Lyons moderna saluhall är också döpt efter mästerkocken, Halles de Lyon Paul Bocuse. Här kan du handla delikatesser eller äta lunch. Ett kort stopp på stationen Lyon Part-Dieu räcker, för hallen ligger bara ett par kvarter därifrån.
Direkttåg till exempelvis: Frankfurt, Bryssel, Paris, Genève, Toulouse, Barcelona, Marseille, Nice, Milano.

Avignon och Arles

Under större delen av 1300-talet hade påven sitt residens i Avignon och fortfarande tronar påvepalatset över staden. Palatset är stans största turistattraktion, men bland fransmännen är den numera halvt raserade bron över Rhône minst lika känd, på grund av barnvisan Sur le pont d’Avignon. Innanför ringmuren hittar vi också de lummiga gamla färgarkvarteren runt Rue des Teinturiers med antikaffärer och kaféer. Därifrån är det inte långt till lunch eller middag på Grand Café Barretta på Place Saint Didier.

Pont du Gard ligger en knapp timme från Avignon med buss.

Det går inget tåg, men väl buss till den imponerande romerska akvedukten Pont du Gard. Akvedukten var länge en viktig bro över floden Gardon och är därför fortfarande intakt.
Från Avignon är det bara tjugo minuter med tåg till Arles, som domineras av den romerska amfiteatern. Vincent van Gogh som bodde här under ett år på 1880-talet har ett eget museum. Man kan känna igen hans motiv på flera ställen, som det gula Café van Gogh.
Direkttåg till exempelvis: Frankfurt, Bryssel, Paris, Lyon, Marseille, Perpignan, Barcelona.

Interrailkort
Finns i en mängd varianter som gäller tågresor i ett bestämt antal dagar under två veckor till tre månader. Populärast är sju resdagar under en månad, pris cirka 3 100 kronor för seniorer. Kortet finns både digitalt och i pappersform. Interrail.eu är den officiella webbsajten med mycket information. Där kan kortet också köpas. Digitala kort ligger i appen Railplanner där du även kan planera din resa.
Med interrailkort lönar det sig att besöka två eller flera ställen nära varandra, men använd då kortet till långa resor och köp enstaka biljetter till de korta.

Enstaka tågbiljetter
Om resan inte går söder om Alperna kan det bli billigare att köpa vanliga biljetter i stället för interrailkort, särskilt om du köper biljetterna en tid i förväg.
Biljetter till lokal- och regionaltåg kan normalt köpas på stationerna strax före avgång. Ibland kan man då få tips om rabatter, andra gånger är det billigare att köpa biljetten på internet eller i tågbolagets app. Flera länder har rabatter för seniorer.

Några tågbolags webbsajter
Tyskland: http://bahn.de
Polen: http://pkp.pl/en/
Tjeckien: http://cd.cz/en/
Schweiz: http://cd.cz/en/
Frankrike: http://sncf.com
Österrike: http://oebb.at
Spanien: http://renfe.com/es/en
Italien: http://trenitalia.com

Tågresebyråer
Centralens resebutik i Kalmar (resebutik.se) och Alingsås resebutik (alingsas-resebutik.se) är några av de som kan sy ihop resan om du inte vill göra det själv.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2022-05-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas