Upptäck Málaga
Resereportage | res!
Malaga seniorguide restips Málaga i Spanien. Foto: Leif Sylvén

Upptäck Málaga

Svenskar älskar att åka till Spanien som är det land de besöker mest. Något oupptäckt är staden Málaga som är väl värd ett besök. Veteranen har elva säkra tips för en minnesvärd upplevelse i geniernas spår.

Publicerad 2011-10-31

1 Katedralen med museet

Spanska katedraler är mäktiga och är alltid värda ett besök. Malagas katedral byggdes på den plats där stadens största moské stod under de 800 år av muslimskt herravälde.
Bygget av katedral inleddes 1528 i gotisk stil och är fortfarande oavslutad. Katedralen saknar i dag en övre del av fasaden och södra tornet.
Adress: Molina Larios.
Öppet: Månd–fred kl 10–18, lörd kl 10–17.

 

2 Alcazaba och Romerska teatern

Den imponerande byggnaden av Alcazaba från 1100-talet var slott och fästning för stadens muslimer.
Romerska teatern ligger vid foten av Alcazaba.
Teatern byggdes under Kejsar Augustus tid och användes fram till det 3:e århundradet.

 

3 Bodega el PimPi

En av Malagas äldsta tapasbarer berömd för sina typiska Andalusiska tapas. Bodegans stora vinfat är fulltecknade med kända personers underskrifter.
Passa på och njut av Flamencounderhållning och den stora andalusiska innegården.
Adress: Calle Granada, granne med Romerska teatern.

 


4 Picassomuseet

Picasso var mycket kreativ och brukade säga »Ge mig ett museum så ska jag fylla det.«
Museo de Picasso blev klart 2003 och är idag en av Spaniens största turistattraktioner. Det fina med museets tolv salar där 233 verk hänger är att det går igenom hela hans liv och visar alla perioder.
– Picassos »verklighet« är mångtydig, ibland svårbegriplig men sällan likgiltig säger Siv Ling, auktoriserad svensk guide vid Picassomuseet.
Öppet: Söndagar och helgdagar samt tisdag-torsd kl 10–20, fredagar och lördagar kl 10-21. Stängt måndagar. Under sommarhalvåret är det öppet vissa lördagskvällar då det även bjuds på jazz. Inträde 6 €, pensionärer 3 €.
Tips: Sista söndagen varje månad gratis inträde från kl 15.

 

5 Picassos födelsehem

Pablo Picasso föddes 1881 i Malaga och bodde sina första tio år i en hyrd lägenhet vid Plaza de la Merced. Födelsehemmet är öppet för allmänheten och här kan besökaren se fönstret där sexårige Picasso satt och tecknade duvor som senare blev ett vanligt inslag i hans första konst.
Adress: Plaza de la Merced
Öppet: Månd-lörd kl 11-14 och kl 17-20.

 


6 Moderna Museet CAC

Med ett program som består av mer än 24 utställningar om året, är CAC ständigt på tårna. Den första att bli en WIFI byggnad i Málaga och införa solpaneler som energikälla, det finns för närvarande planer på att utvidga byggnaden som övervakas av arkitekten Rafael Moneo ansvarig för utvidgningen av Museo del Prado. CAC är ett exempel på den ökande tendensen för avant-guard-projekt som växer upp runt Andalusien.
Adress: Calle Alemania
Öppet: Månd- fred kl 10-13.30 och kl 16-20

 

7 El Corte Inglés

Glömt shortsen eller solglasögonen?  Varuhuset som har det mesta är känt i hela Spanien som den bästa shoppingen. Här finns marknadens bredaste utbud av mode, kosmetik, leksaker, elektronik, och böcker.
Adress: Avenida de Andalucia
Öppet: Månd-lörd kl 10-22.

 

8 Flanera på gågatan Calle Larius

Följ folkströmmen till Plaza de la Constitución och de smala gränderna med rosa putsade fasader. Ett riktigt folkmyller med ett vattenhål var tionde meter, och massor med små roliga butiker. Málaga har också bevarat och rustat upp sina historiska palats, och ståtar nu med en inbjudande elegans.

 


9 Paseo del Parque de Málaga

En magnifik tropisk trädgård som påstås vara en av de bästa i Europa. Parken går parallellt med hamnen från Plaza de la Marina till Plaza del general Torrijos.
Ta en promenad genom denna underbara park för att njuta i skuggan av flera palmer, ficus, cedrar, cypresser tillsammans med en lång lista av exotiska växter från alla världsdelar.

 


10 Castillo Gibralfaro (Lighthouse Castle)

Uppfördes på 1400-talet av den moriska ledaren Yusuf 1, vilket gör det till en av de äldsta bevarade byggnaderna i staden. Helt klart är att platsen valdes för strategiska och defensiva skäl, eftersom det står på toppen av en kulle med en panoramautsikt över staden och hamnen.

 

11 HC Andersen – Lyckligast  i Málaga

När HC Andersen lämnade Málaga skrev han »Inte på någon plats i Spanien har jag känt mig så lycklig och så hemma som i Málaga. Invånarnas livsstil och vanor, temperament, havet, allt detta så nödvändigt och gott för mig, fann jag där.«
Till staden i hans hjärta återvände Andersen med sin resväska och den fula ankungen. På Plaza Marina sitter han nu och njuter av folklivet.

 

Text och foto Leif Sylvén

Málaga

Málaga är en perfekt stad för en långweekend, har ett bra klimat året runt, brett kulturutbud och gott om restauranger och tapasbarer.

Resa dit: Ett flertal bolag flyger från Stockholm, Göteborg, Malmö. Priser från 1  800 kr tur och retur beroende på veckor och säsong. Googla på flyg Málaga. Sajten www.flygstolen.se är enkel och överskådlig och har ett tiotal bolag med som flyger på destinationen.

Pendeltåg från flygplats till Málaga kostar 2 € och går varje halvtimme från 6- 23. Biljettautomat för mynt finns vid stationen.
Efter 20 minuter stannar tåget vid nybyggda Estacion Marià Zamrono som är Spaniens största resecentra och absolut värd att se. Från stationen är det 15 minuters promenad till centrum.
Pendeltågets slutstation är Alemeda Centro med fem minuters promenad till boulevarden Alemeda Principal som leder direkt ner mot hamnen och gamla staden.

Turistinformation med gratis kartor och tidtabeller finns intill Plaza de la Marina. www.malagaturismo.com

Hotell: Gott om hotell i gamla staden med priser från 80 € för dubbelrum inkl frukost.
Bra hotellsajt:
www.alpharooms. com

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas