Redaktionen | förbundsordförande

Alla behöver en Monica!

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2022-11-03

De vackra höstlöven har fallit och vi går in i den mörka månaden november. Det är nu vi behöver gemenskap och trevliga aktiviteter som allra mest. Därför är det så skönt och viktigt att SPF Seniorernas föreningar runt om i landet är i full gång igen efter pandemin. Vi ser också att många nya medlemmar söker sig till gemenskapen i SPF Seniorerna. Ni är så hjärtligt välkomna!
I skrivande stund har vi ännu inte fått en ny regering. Det vi vet om Sveriges kommande styre är att bara 13 av de 349 ledamöterna i den nyvalda riksdagen har hunnit fylla 65 år. Det är alldeles för få!
Eftersom seniorer är så kraftigt underrepresenterade är det extra viktigt att regeringen tillmötesgår vårt krav om att tillsätta en renodlad äldreminister. En av många viktiga uppgifter för denne minister blir att säkra att seniorers perspektiv och frågor inte saknas i regeringens arbete och se till att frågorna inte faller mellan stolarna i Regeringskansliet. En annan viktig uppgift är att bekämpa ålderism både inom arbetslivet och efter pensionen.

När Ulf Kristersson fick uppdraget att sondera möjligheterna att bilda regering sände SPF Seniorerna honom ett brev med flera viktiga krav.
Förutom kravet på en renodlad äldreminister lyfter brevet flera problemområden som den nya regeringen behöver ta itu med. Det handlar om de otillräckliga pensionerna, bristen på bra bostäder för äldre, att det behövs en utbyggd primärvård med fler äldremottagningar med geriatrisk kompetens, vikten av digital inkludering och de stora bristerna inom äldreomsorgen där vi bland annat ser behov av en stärkt kompetens och en skarp äldreomsorgslag. Så det finns mycket för att besluta om. Och det brådskar!

Äldreomsorgen är kanske den fråga som bekymrar mig allra mest efter den senaste tidens många rapporter om brister. Därför blev jag så glad över den nya dokumentärfilmen Leva livet tills jag dör som visar ett äldreboende där man inte bara förvarar äldre utan också ser till att de boende har kul. Nu önskar jag att alla som har någonting att säga till om inom äldreomsorgen går och ser filmen och inspireras av aktivitetscoachen Monicas stora engagemang och många idéer.
Vi får inte glömma att livet är viktigt oavsett ålder, och när dagarna är räknade är tiden ofta extra värdefull. Och tänk vilket meningsfullt arbete det måste vara att ha till uppgift att förgylla livet för de som har levt så länge. Alla äldreboenden behöver en egen Monica!

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2022-11-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas