”Sluta sprida myter om pensionärers goda ekonomi”
Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna, och Håkan Svärdman. samhällspolitisk chef på Forena.
Nyheter | pensioner

”Sluta sprida myter om pensionärers goda ekonomi”

Pensionsmyndigheten måste sluta sprida myter om pensionärers goda ekonomi. Det skriver SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson och Forenas samhällspolitiska chef Håkan Svärdman i ett debattinlägg på Dagens Arena.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-04-01

En ny  rapport från SPF Seniorerna bekräftar det som försäkringsfacket Forena kom fram till i en tidigare rapport och menar att andra inkomster än pension inte ska krävas på äldre dagar.

Forenas siffror visar till exempel att personer födda 1938 fick en allmän pension vid 65 år som motsvarade 51 procent av deras slutlön efter skatt medan personer födda 1953 endast fick 30 procent av slutlönen.

Det är ett pensionsras på hela 41 procent, skriver Eva Eriksson och Håkan Svärdman och menar att lugnet inte infinner sig ens om man lägger ihop allmän pension och tjänstepension. Kompensationsnivån faller då från 67 till 48 procent av slutlönen efter skatt när de jämför årskull 1938 med 1953.

Så här skriver Eva Eriksson och Håkan Svärdman:
Pensionsmyndigheten drev för några år sedan en riksomfattande kampanj där budskapet var att det är lugnt ifall man jobbar och har tjänstepension. Då får man det bra som pensionär. Idag har de kompletterat budskapet med att allt är lugnt om du som pensionär också har fler inkomstkällor än pension, som löneinkomster, sparpengar eller förmögenhet i bostad och sommarhus. Men denna guldkantade bild gäller enbart ett fåtal av Sveriges 2,2 miljoner pensionärer.

De understryker att dagens och framtidens pensionärer har rätt att förvänta sig högre pensioner och ett tryggt pensionssystem som inte måste kompletteras med andra inkomster.

Det är givetvis inte gratis, men pengarna är inte det stora problemet utan avsaknaden av en seriös reformvilja hos ansvariga politiker, skriver Eva Eriksson och Håkan Svärdman.

Du hittar hela debattinlägget här.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-04-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas