Inflationen tvingar fler äldre att börja jobba igen
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson intervjuas i SVT. Foto: SVT
Ekonomi | Nyheter | arbete

Inflationen tvingar fler äldre att börja jobba igen

Den höga inflationen gör att många pensionärer tvingas ut i arbetslivet igen. ”Vi ser att många börjar jobba några år efter att man gått i pension”, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna till SVT.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-08

Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) bekräftar också att fler och fler pensionärer arbetar.

– Många jobbar för att det känns kul men många också för att man inte klarar sin ekonomi när man har en liten pension, säger Eva Eriksson till SVT Nyheter Dalarna.

Flera bemanningsföretag som SVT varit i kontakt med bekräftar också att antalet spontanansökningar ökat och att fler nu uppger ekonomin som en av anledningarna till att de söker extra arbete.

– Från beslutsfattarnas sida är det i en medelklassdiskussion man har de här frågorna medan vi möter fattiga ensamstående seniorer som har jobbat ett helt liv och som nu känner att man inte kan gå och handla basvarorna. Det är en situation som är väldigt akut just nu och vi upplever att man inte gör något åt den, säger Eva Eriksson till SVT och fortsätter:

– Man måste som ett första steg kortsiktigt sänka matmomsen. Man måste också fundera på hur pensionerna ska se ut långsiktigt så att man kan möta såna här fluktationer så att det inte är ”så här är det” när inflationen ökar eller priserna stiger. Det måste finnas ett helt tänk runt den här frågeställningen.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas