Lämplig mängd sömn beror på var du bor
Nyheter | sömn

Lämplig mängd sömn beror på var du bor

Är åtta timmars sömn verkligen optimalt? Ny studie visar att det avgörs av var du lever.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-05-13

Vad som är lämplig mängd sömn kan bero på var du bor, visar ny forskning. Sömndata och hälsoresultat för nästan 5 000 personer i 20 länder har analyserats och resultatet visade att antalet sömntimmar som krävs för god hälsa varierar avsevärt mellan olika kulturer. Detta utmanar uppfattningen att alla människor behöver samma mängd sömn, menar forskarna:

– Trots det vanliga rådet att få åtta timmars sömn tyder våra resultat på att sömnrekommendationer behöver justeras baserat på kulturella normer, säger Steven Heine.
Heine är professor i social och kulturell psykologi vid University of British Columbia BC och en av forskarna bakom studien som nyligen publicerades.

– Det finns ingen universell mängd sömn som fungerar för alla, menar Steven Heine.

Enligt studien varierar den genomsnittliga sömntiden kraftigt mellan olika länder. Till exempel var snittet i Japan sex timmar och 18 minuters nattlig sömn, medan det i Frankrike var sju timmar och 52 minuter.

Forskarna tittade även på om människor från länder med kortare sömntider lider av sämre hälsa, och de fann inga bevis för att människor i länder med mindre sömn var mindre friska än de i länder som sov längre.

– Människor som sov närmare sin egen kulturs normer för sömntid tenderade att ha bättre allmän hälsa, kommenterar Christine Ou, biträdande professor på sjuksköterskeskolan vid University of Victoria och som varit studiens huvudförfattare.

– Detta tyder på att den ideala mängden sömn är den mängd som matchar vad som anses vara lämplig sömn i ens kulturella sammanhang, konstaterar Christine Ou.

Forskarna upptäckte också att i alla undersökta länder verkade människor sova minst en timme mindre än vad som ansågs optimalt för just deras kultur. De understryker därför vikten av att beakta kulturellt sammanhang när man ger rekommendationer om sömn. Forskarna föreslår att folkhälsoriktlinjer bör anpassas för att passa de kulturella normerna hos olika befolkningar för att främja bättre hälsoutfall.

Tabell ur studien som visar genomsnittlig sömnlängd i de undersökta länderna

– Enligt min mening är detta en mycket intressant, viktig och rolig studie, säger den norska hjärnforskaren och professorn Kristine Beate Walhovd till vetenskapssajten forskning.no.

Hon har själv tidigare kritiserat sömnstudier för att inte ta hänsyn till att sömnbehov är flexibla och påverkas av till exempel kultur.

– Den här nya studien visar tydligt att det inte finns en optimal sömnlängd för alla”, menar Walhovd som menar det inte borde finnas så många riktlinjer när det gäller sömn:
– När man så tydligt ser att människor upplever sig själva som friskare när de inte beter sig som om de står i konflikt med en kulturell norm, och man vet att sömnbehov är så individuellt, då kan man försöka ha färre riktlinjer kring sömn. Vi bör inte ignorera det faktum att det helt enkelt kan eliminera en del av problemen som är relaterade till sömn och hälsa.

Professor Walhovd vill även lyfta fram ytterligare ett fynd i studien. Länder där de sov kortare hade lägre fetma jämfört med länder där de sov längre. Forskarna bakom studien kallar fyndet märkligt.

– Detta är ett viktigt resultat från studien, som tyvärr kommuniceras något undermåligt, säger Walhovd. och fortsätter:

– Det enda hälsoresultatet som konsekvent kopplats till sömnlängd över olika länder är att längre sömn är förknippad med högre förekomst av fetma.

Detta borde vara en stark varning mot att uppmuntra människor att sova längre än nödvändigt, enligt Kristine Beate Walhovd:

– Du borde börja lägga din tid på mer förnuftiga saker istället för att oroa dig för sömn och sova bort tiden. Folk borde hellre njuta mer av att vara vakna. Det är då man får saker gjorda.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-05-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas