Bayern har fått nog
Foto Colourbox
Personligt | Einar

Bayern har fått nog

Ska vindkraft få förvandla landskap till industrianläggningar för opålitlig elproduktion undrar insändarskribenten.

Publicerad 2014-04-23

I tyska delstaten Bayern godkändes nyligen ett lagförslag enligt vilket avståndet mellan nybyggd  vindkraft och bebyggelse måste vara minst 10 gånger totalhöjden på möllorna, i praktiken ca 2 km. Socialdemokrater och De Gröna rasar och menar att lagen omöjliggör all vidare utbyggnad av vindkraft i Bayern. Det är precis vad som är avsikten. Bayern har fått nog och regeringen talar klarspråk: vindkraften ödelägger alltmer skönheten och förtrollningen hos vårt landskap, säger ministerpresident Horst Seehofer (CSU). x)

De orden borde gälla överallt – inte minst i Sverige – där vindkraft frikostigt får breda ut sig och förvandla landskap till industrianläggningar för opålitlig elproduktion.  Tyskland var först med en ohämmad satsning på vindkraftutbyggnad och Tyskland är på god väg att också först inse vidden av den miljöförstörelse utbyggnaden innebär.

I Sverige är det 500 meter mellan vindkraft och bebyggelse som gäller, och här  råder från ansvariga statsråd den naiva parollen att ”vår energi/klimatpolitik skall vara ett föredöme för resten av världen”. Vår föredömliga vindkraft inkräktar i orörd fjällnatur, på Västergötlands platåberg, i Bohusläns kustlandskap, på Österlen och Kullahalvön, snart också i Göteborgs skärgård. Öland och Gotland har offrats, de skånska åsarna står på tur. På några få år har landskap i hela Sverige genomgått en förvandling som i omfång och brutalitet saknar motstycke. Ett regelverk som främjar en sådan utveckling är behäftad med fundamentala brister och har ingen plats i ett civiliserat samhälle, inte heller den politik som driver på förödelsen.

x) Källa: Spiegel Online

Einar Fjellman

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas