Personligt | Ulf Norlén

Benämningar på pensioner och pensionärsbeskattningar

Publicerad 2012-09-25

Ursäkta mig, Jan A. och många andra, men jag måste få korrigera er på ett par punkter i era argument beträffande benämningar på pensioner och pensionärsbeskattningar.
• Pension = uppskjuten lön skriver ni.
Så är det bara till 2,5 %. Och dessa pengar placerades i fond(er), som man själv valde.  Denna reform infördes i mitten av 90-talet. Före denna reform gick 100 % av pengarna till pensionssystemet, och efter reformen alltså 97,5 %. Dessa pengar, som vi som yrkesverksamma bidrog med, användes till att ge dåtidens pensionärer sina pensioner. Inte en krona avsattes till våra egna kommande pensioner. Man fick pensionspoäng beroende på hur mycket man betalade till pensionssystemet. Dagens yrkesverksamma betalar våra pensioner.
Som ni förstår är det viktigt att så många som möjligt arbetar och betalar skatt, och att så få som möjligt är arbetslösa och lever på ersättning.
Bra politik är således det som skapar sysselsättning i vårt land. Idag jobbar ca 300 000 fler i Sverige än under högkonjunktur året 2005.  Detta trots en lång och djup lågkonjunktur i hela världen. Den förda politiken har varit gynnsam för oss pensionärer och för landet i sin helhet. Jämför med de socialistiskt styrda länderna i södra Europa! 
• Pensionen bör beskattas som lön hävdar ni.
Jag tycker inte det. Som pensionärer har vi inte de utgifter för inkomstens förvärvande som de yrkesverksamma har, eller hur? Som pensionärer har vi dessutom tillgång till pensionärsrabatter. Och framför allt: Vi behöver inte arbeta för att få inkomst. Även de som aldrig haft ett betalt arbete, och därför aldrig betalat ett öre till pensionssystemet, får pension. 
• Jobbskatteavdrag
Om ni fortsätter arbeta efter 65-årsdagen får även ni jobbskatteavdrag, som t.o.m. är gynnsammare än för dem som ännu inte fyllt 65 år.  Varför kan man inte glädjas åt att de som idag arbetar och försörjer oss, och sig själva förstås, får behålla mera av sin lön än vad vi fick göra under alltför många år med S i maktposition.
Jag skriver detta eftersom jag totalt tröttnat på alla dessa klagomål om straffskatt på våra pensioner, som en del dessutom envisas med att kalla för uppskjuten lön. Och regeringen har inget att skämmas för! Faktiskt har våra skatter också sänkts, inte mindre än fyra gånger under alliansens tid i maktposition. Detta kan ni själva konstatera om ni granskar era skattsedlar m.a.p. grundavdragen. För mig har grundavdraget stigit med nästan 30 000 kr och för min hustru med ca 40 000 kr under denna regering. Även vi som pensionärer har alltså fått ca en nettomånadslön extra att leva på.   

Ulf Norlén, pensionär

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas