Därför förlorar Alliansen pensionärer
Foto Colourbox
Personligt | ROLF

Därför förlorar Alliansen pensionärer

Under de senaste sju åren har inkomstklyftorna ökat kraftigt och antalet fattigpensionärer blir allt fler skriver insändaren.

Publicerad 2014-03-28

Det som är mycket störande är att det skett under en försåtlig täckmantel, som att det går bra för Sverige trots stora brister inom vård, skola och äldreomsorg för att nämna några områden. Alliansen har dolt detta genom att manipulera skattesystemet och det politiska språket.

Normen i skattesystemet har ändrats till att utgå från de sjuka och arbetslösa, som får betala högst skatt. Övriga får olika skatteavdrag och mest för dom med höga löneinkomster. Rimligen borde ju normen utgå från den största gruppen skattebetalare som är löntagarna och som dessutom har lyckan att vara unga, friska och ha ett jobb att gå till. Övriga grupper beskattas då med olika skattetillägg. Pensionärerna kan ju inte beskattas tillbaka in i arbetslivet, då arbetsgivarna ändå anser oss för gamla. Vad är då syftet med denna straffskatt?

Inkomstklyftan mellan de som arbetar nu och de som arbetat i 40-50 år blir gigantisk genom att pensionerna som redan är låga nedräknas genom bromsen och dessutom straffbeskattas samtidigt som lönerna uppräknas varje år.

Avdrag är fint och bidrag är fult. De som har ekonomiska möjligheter kan erhålla skattebidrag genom att utnyttja mellanhänder. Skattebidraget utbetalas till hantverkare eller städfirma, som drar av bidraget i fakturan och kallar det ROT- eller RUT-avdrag. Då blir bidraget ett avdrag och fint.
Ersättning från försäkringssystem som sjukförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring kallas för bidrag och därmed fult. Ingen skulle kalla en försäkringsersättning för en bilskada för bidrag.

När man hade valet och möjligheten att avskaffa straffskatten på pension, valde man i stället att sänka krogmomsen med 5 miljarder/år. Snabbmaten blev billigare samtidigt som fetma och övervikt är ett samhällsproblem. Medan andra länder överväger att införa fett- eller sockerskatt, valde Alliansen i stället att fortsätta straffbeskatta pensionärerna.

Den successiva samhällsförändringen följer en mycket medveten handlingsplan och till sin hjälp har Alliansen skickligt utnyttjat PR och ändrat språkbruk. Men är det så här vi vill ha det nu och i framtiden?

Rolf Sturup

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas