Åsikter | Ingvar Fridell, Danderyd. Göte Nilsson, Björkvik. Gunnar Brolin, Västerås.

Det blir stora skatteökningar och besparingar

Vi ska öppna våra hjärtan". Ungefär så uttryckte sig Fredrik Reinfeldt för några dagar sedan. Och det ligger nära till hands att tycka så i tider då det förekommer allt mer ökande flyktingströmmar i stora delar av världen. Oavsett vilken åsikt som man själv har, måste denna fråga diskuteras nu, och får inte skjutas upp till efter valet skriver insändarna.

Publicerad 2014-08-25

”Vi ska öppna våra hjärtan”. Ungefär så uttryckte sig Fredrik Reinfeldt  för några dagar sedan. Och det ligger nära till hands att tycka så i  tider då det förekommer allt mer ökande flyktingströmmar i stora delar av världen.

Men någon dag senare uttalade han, Anders Borg och Carl Bildt, att det skulle leda till att kostnaden för flyktingmottagandet skulle öka med cirka 12 miljarder kronor per år, cirka 48 miljarder under en mandatperiod.

De som har jobbat har fått skattesänkningar på över 100 miljarder kronor. De har finansierats genom upplåning. Jämfört därmed är sänkningen av skatten för pensionärerna en struntsumma. Pensionärernas skatt har sänkts fem gånger, hävdar regeringen. Men ett lågt belopp blir inte större för att det delas upp på fem år.

Tilldelningen av medel till angelägna ändamål som till exempel järnvägarna är redan nu alltför låg, tågkaoset kostar ju fem miljarder enligt en utredning av trafikverket. Också medlen till bland annat försvaret, sjukvården, äldreomsorgen och pensionerna är otillräckliga.
Härigenom, och på grund av ökningen av kostnaderna för flyktingmottagningen, måste tilldelningen av medel till dessa sektorer ökas kraftigt om samhället ska fungera godtagbart. Nästan varannan kvinnlig pensionär och var fjärde manlig når inte upp till fattigdomsgränsen på 10 800 kronor per månad.

Efter de gångna årens stora skattesänkningar för dem som har kunnat arbeta, aviserar regeringen nu om stora besparingar och skattehöjningar under den kommande mandatperioden.

Ökningen av kostnaden för flyktingmottagandet var givetvis känd av regeringen sedan länge. Om denna uppgift hade publicerats tidigare skulle den ha påverkat valrörelsen 2014 och budgeten för 2015. Men sådana obehagliga åtgärder vill regeringen inte genomföra ett valår som 2014, utan först under mandatperioden därefter. Om regeringen får sitta
kvar kommer den att få stark kritik för att den nu kraftigt höjer skatterna. Samma blir resultatet om det blir en rödgrön regering.

Men då kommer det inte att finnas någon möjlighet för väljarna att påverka besluten om skattehöjningarna och besparingarna.

Oavsett vilken åsikt som man själv har, måste denna fråga diskuteras nu, och får inte skjutas upp till efter valet.

Ingvar Fridell, Danderyd. Göte Nilsson, Björkvik. Gunnar Brolin, Västerås.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas