Åsikter | Nils Ingvarson

Jämför inte seniorlån med bolån

En PRO-representant och en försäkringsrådgivare har skrivit om seniorlån nyligen. Kul att ämnet är uppe eftersom vi som jobbar med seniorlån hela dagarna märker ett ökande intresse bland landets pensionärer.

Publicerad 2011-11-25

Vi har erbjudit Hypotekspension i sex år nu och Hypotekspension är det enda varianten som inte är tidsbegränsad och som ger kunderna en skuldfrigaranti så att de inte riskerar att skulden blir större än vad de får ut för bostaden.

Det är lätt att hamna fel när man jämför seniorlån med vanliga bolån. Räntan på seniorlån är mycket riktigt högre eftersom det är dyrare för långivaren att finansiera ett lån där räntan betalas först i efterskott och, för Svensk Hypotekspensions del, ge en livslång skuldfrigaranti. Men det är en missuppfattning av Bengt Norrbom att den skulle vara dubbelt så hög. I skrivande stund är listräntan för storbankernas vanliga bolån med tre månaders bindning i snitt 4,35 % medan räntan på Hypotekspension är 6,51 % (också tre månaders bindning).

En annan faktor som Norrbom missar är vilken skillnad i kontanta medel alternativen ger. Om man tar ett seniorlån kan man disponera hela lånebeloppet. Med ett vanligt bolån betalar man alltid ränta, och ofta amortering, löpande. Om man till exempel behöver 400 000 kronor under en tioårsperiod måste man låna mycket mera, ca 700 000 kronor, eftersom uppskattningsvis 300 000 kronor går till räntor och amorteringar.
När det gäller bolån i kombination med kapitalförsäkringar som Denni Wiss skriver om, kan detta säkert passa den mer riskbenägne kunden som tror på en börsuppgång. Viktig dock för kunden att notera är de förvaltnings- och fondavgifter som följer med en sådan lösning och att det är väldigt dyrt att komma ur om man vill lösa lånet i förtid. Och framför allt måste man att fundera på hur man ska ha råd att bo kvar när försäkringens utbetalningar har upphört och man sitter kvar med ett stort lån som man ska betala ränta på.

Jag instämmer med Norrbom och Wiss om att man bör jämföra olika alternativ innan man väljer seniorlån. En hjälp på vägen kan vara Konsumenternas Bank- och Finansbyrå som har gjort en jämförelse på www konsumenternas.se.

Nils Ingvarson
Informationschef på Svensk Hypotekspension

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas