Personligt | Denni Wiss

Det finns bra seniorlån

I senaste numret av Veteranen (8) sidan 91 skriver en läsare att han har dåliga erfarenheter av seniorlån och avråder från dessa. Jag har jobbat som expert inom detta område sedan 1999, jag håller med om att det finns en hel del seniorlån som inte är lämpade för alla, men det finns även de som fungerar utmärkt för många.

Publicerad 2011-11-09

Insändaren tycker att ett vanligt hypotekslån är det bästa, obs ej att förväxla med Hypotekspension som också gör seniorlån och som är mycket aggressiva i sin marknadsföring. Jag tror insändaren syftar på just dessa eller de som bankerna säljer.

Skillnaderna mellan de olika typerna av seniorlån är att i det ena fallet betalas inte räntan direkt utan läggs till skulden vilket gör att skulden ökar för varje månad som går. Detta blir dyrt och skulden kommer högst sannolikt att äta upp stora delar av bostadens värde och värdeutveckling.

I det andra fallet kan lånet göras med ett vanligt bottenlån, hypotekslån, som löper på 30-40 år och som Bengt Norrbom tycker är bra. Detta vanliga bottenlån löper med låg ränta som skall betalas löpande. Detta gör att skulden inte ökar som i det föregående exemplet.
För att kunna få låna av banken krävs hög inkomst eftersom banken räknar på betalningsförmågan och inte på värdet av fastigheten. Om pensionen är låg och inte räcker till blir denna typ av seniorlån intressant eftersom delar av pengarna som beviljas i lån omvandlas till inkomst i kalkylen, och ger därmed möjlighet att få lånet beviljat. Dessa pengar ligger under tiden, innan de betalas ut placerade i olika värdepapper eller traditionell försäkring vilka historiskt sett gett högre avkastning än vad lånets räntekostnad varit. En god affär alltså.

Mitt råd är att alltid kontrollera villkoren noga och jämföra olika förslag. Var extra uppmärksam på vilken ränta som löper på lånet. Ta hjälp av en oberoende expert på området som kan hjälpa dig att hitta rätt seniorlån anpassat för dig och dina förutsättningar.

Denni Wiss
Av Finansinspektionen godkänd försäkringsförmedlare.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas