Novelltävling

”Nu lever jag min dröm”

Pär Lifvergren vann andrapriset i Seniorens tävling Årets novell. 47-åringen har Karin Brunk Holmqvist som idol.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-07-01

plifvergren1webNär jag ringer för att gratulera Pär Lifvergren till andra priset i novelltävlingen kommer jag bara fram till telefonsvararen. Ska jag tala in ett meddelande att jag ringer tillbaka en annan dag? Nej, jag lägger på. Det är roligare att få överraska. En stund senare ringer han upp. Får nästan en glädjechock av beskedet.
– Jag hinner inte tala så länge för snart ska jag upp i luften, berättar han. Men hinner säga att han är flygvärd för ett norskt bolag, är 47 år, älskar att skriva och har fått flera noveller publicerade i olika veckotidningar samt gett ut tre böcker på eget förlag. Och att Karin Brunk Holmqvist är hans stora förebild och idol.
Vi bestämmer att höras av igen, en annan dag när Pär är nere på marken igen.

Ville skriva om kärlek

Pär Lifvergrens novell Jag kommer tillbaka en annan dag, utspelar sig på ett äldreboende för demenssjuka. Det låter som ett tungt ämne för en novell men det är framför allt en kärlekshistoria. Det äldre parets relation beskrivs så levande att det är svårt att tro att en 47-åring har skrivit den. Varifrån har han hämtat inspirationen?
– Jag har sett någon dokumentär på tv om demens och så har jag en vän som har demenssjuka föräldrar. Jag ville skriva en annorlunda historia – ville verkligen att den skulle handla om kärlek, säger Pär.
– Faktum är att jag ofta skriver om äldre människor.

Mellan språk

Pär bor sedan många år i Bergen, Norge, men är uppvuxen i Tranås. Där hade han en sträng men bra svensklärare som höll hårt på grammatiken.
– Jag bodde på biblioteket och läste allt. Skrev mycket, men uppsatserna i skolan tyckte jag inte var så roliga. Det handlade mest om att skriva om mitt sommarlov.

Pär Lifvergren

Pär Lifvergren, 47 år
Bor: Bergen i Norge
Gör: Flygvärd på ett norskt bolag. Skriver på fritiden.
Publicerat: tre kåseriböcker, noveller för flera veckotidningar.

Årets Novell-tävlingen utlystes i Senioren nr 1. Temat var Seniorliv i vid bemärkelse. Totalt 649 kuvert har sprättats, några innehöll fler än en novell.

Juryn-i-soffan
Juryn bestod av kulturradiojournalisten Gun Ekroth, författaren Björn Ranelid och Seniorens chefredaktör Gunilla Lindahl.

Prissumma 50 000 kr

1:a pris 25 000 kr för Synfält av Ami Andersson, Ljungbyholm.
2:a pris 10 000 kr för Jag kommer tillbaka en annan dag av Pär Lifvergren, Bergen.
Delat 3:e pris, 7 500 kr vardera, går till Gammal är äldst av Gunilla Glans, Stockholm och Blekt sammet av Birgitta Johansson, Södertälje.

 

Dölj faktaruta

Efter skolan flyttade han till Stockholm och arbetade på tåg i 15 år innan han hamnade på det norska flygbolaget.
– Jag pendlade i början från Sverige men det blev för tufft så jag bosatte mig i Bergen. Nu flyger jag i hela Norge över alla höga fjäll och djupa fjordar.
– Vi är ganska olika vi svenskar och norrmän. Ibland har vi svårt att förstå varandra. Jag talar något slags bokmål med svensk accent. Ibland känner jag att jag inte har ett språk. Blir osäker på om jag använder rätt ord när jag skriver på svenska.

Roman och kåserier

Pär har skrivit en ny roman, en skröna, som han försökt få utgiven på något av de stora förlagen. Ett av dem var nära att nappa men sa nej till slut.
– Jag får väl ge ut den på eget förlag, säger Pär.
Men i tidningsvärlden går det bättre. Han har fått noveller publicerade i Hemmets veckotidning och Hemmets Journal. Lagom till midsommar kommer Sju sorters blommor att gå i Hemmets veckotidning. Den handlar om en äldre änka och hur hon firar midsommar.
Nu skriver han på sin fjärde kåseribok som kommer ut i slutet av sommaren. Titeln lyder För en spottstyver köper jag en bit av dåtiden, boken innehåller 25 kåserier och är illustrerad med akvareller av Maret Eriksson.
– Jag lever min dröm om att skriva och priset från Senioren sporrar mig ännu mer, säger Pär.

Grattis, säger vi!

Text: Gunilla Lindahl

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-07-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas