Obegriplig argumentation för jobbskatteavdrag
Åsikter | Svein Tore
Foto Colourbox

Obegriplig argumentation för jobbskatteavdrag

När har politikerna för avsikt att börja lyssna på oss pensionärer, undrar insändaren.

Publicerad 2014-01-17

På Gösta Bohmans tid som finansminister gick det dåligt för Sverige och det var nödvändigt att låna pengar. Pengarna togs från pensionärerna. Det framkom stora protester från de det drabbade – pensionärerna – vilket fick Bohman att lova att pensionärerna skulle få tillbaka pengarna.

Senare gick det dåligt en gång till, då var Göran Persson finansminister. Det lånades och pengarna skulle återbetalas. Jag var yrkesverksam under denna tid, och hörde aldrig om några pengar som ”återbetalades”, varken från Bohman eller Persson.

Nu är det dags igen – man tar pengar från pensionärerna, men nu är det på grund av det blocköverskridande pensionsavtalet som gör att pensionärerna kommer att förlora pengar.

Nu kommer vi fram till det jag inte fattar. Regeringen har fattat ett beslut om ett femte jobbskatteavdrag. Sossarna var motståndare till detta, men Magdalena Andersson har sagt – flera gånger – att om Sossarna skulle vinna valet så vill man behålla avdraget eftersom man inte vill ta tillbaka pengar som blivit en del av arbetstagarnas inkomster. Jobbskatteavdraget har jag inga synpunkter på, men hennes argumentation fattar jag inte. Borde inte samma argumentation gälla även för pensionärerna och deras pengar? Visserligen ingår inte Sossarna i dagens riksdagsmajoritet, men avtalet som styr pensionärernas utbetalningar är ett tvärpolitiskt avtal som även Sossarna har varit med och beslutat om.

Från Svein Tore Aurud

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas