Åsikter | Jerk Fehling

Pensionärerna mörkläggs, nämns sällan eller aldrig av de etablerade partierna

När det går uppåt för Sverige så står pensionerna i stort sett still, medan när det går nedåt så drar man i bromsen så att pensionerna minskar rejält skriver insändaren.

Publicerad 2012-07-09

Jag är en 80-åring med ett förflutet inom den militära underrättelsetjänsten, de flesta åren i en mycket speciell chefsposition. Jag har under lång tid förvånats över den splittring och kraftlöshet som präglar dagens pensionärsorganisationer. Är det inte dags att ändra på detta? Vi har ju nästan två miljoner röster i nästa val 2014, en mäktig kraft om den förvaltas rätt.
På mitt tjänsterum hade jag i många år en tavla med texten ”KNOW YOUR ENEMIES — THEY KNOW YOU”. Vilka är då våra ”fiender”? Jo, det är förstås de politiker som genomförde den s k fempartiöverenskommelsen, och deras efterföljare. Resultatet har blivit att när det går uppåt för Sverige så står pensionerna i stort sett still, medan när det går nedåt så drar man i bromsen så att pensionerna minskar rejält. Pensionärerna mörkläggs, nämns sällan eller aldrig av de etablerade partierna. Så kan det väl inte få fortsätta, eller hur?
Våra vanor och livsmönster är kartlagda in i minsta detalj av politikerna. ”They know us”. Därför röstar vi på dem i val efter val, och vårt elände kan därför obehindrat fortsätta. Hur många av oss har inte röstat på fempartiöverenskommelsens partier, och vi har därför själva skapat grunden till vår nuvarande situation.
Ofta nämns att vi lever för länge, vi är för många och att det saknas pengar. Fel, fel, fel. Det är de tidigare generationernas politiker som inte gjort tillräckligt bra prognoser. Ändå är det tämligen enkelt att göra prognoser med utgångspunkt från en befolkningspyramid. Och det finns gott om pengar. Man skickar 30 miljarder till EU varje år, mediokra fondförvaltare beviljar sig själva stora bonusar, och den alltför stora riksdagen med sina anknutna lobbyfirmor kostar massor.
En gemensam fiende brukar skapa god sammanhållning. Låt oss därför enas om att i nästa val undvika att rösta på de etablerade partierna. Två miljoner röster är inte att förakta. Det kommer att rejält skaka om partierna, men det kan det vara värt. Sedan kan vi lägga oss ned och dö nöjda.
P.S.  Fredrik Reinfeldt tänkte fel med sina jobbskatteavdrag. Han skulle naturligtvis ha sänkt skatten för alla, även för oss som jobbat i det förflutna. Då hade hans situation varit enklare idag  D.S.

Jerk Fehling

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas