Nyheter

Pensionsuppror samlade ett hundratal

De stora pensionärsorganisationerna måste skapa en gemensam förhandlingsorganisation med målet att få en reell förhandlingsplattform med regeringen om pensionerna. Det kravet ställdes när det så kallade Pensionsupproret hade möte i Stockholm på torsdagen.

Publicerad 2012-09-20

Pensionärsorganisationen SPRFs Stockholmsdistrikt ligger bakom upproret. I ett upprop efter mötet, som samlade ett hundratal åhörare, listade man dessutom en rad krav i sakfrågan:
•    Avskaffa bromsen
•    Pensionerna måste utvecklas som lönerna och värdesäkras
•    Lika skatt på lön och pension

Utspel inom kort

Huvudaktörerna bakom upproret – SPRF-ledarna Karl Gunnheden och Owe Landgren – kritiserade dagens pensionärsorganisationer för att inte synas tillräckligt i debatten.
Alla de stora organisationernas förbundsordförande var på plats, utom PRO.

SPFs Karl Erik Olsson hänvisade för SPFs del till ett utspel i pensionsfrågan som kommer att bli klart lagom till SPFs distriktsordförandekonferens i oktober.

– Jag är också positiv till att sätta mig ned vid förhandlingsbordet med regeringen, sa Karl Erik Olsson och påminde om att han redan när SPF-kongressen valde honom till ordförande 2008 öppnade för sådana förhandlingar mellan landets pensionärer och regeringen.

Kritiserade regeringen

SPF-ledaren passade också på att kritisera regeringens budget, som finansminister Anders Borg (M) la fram tidigare under dagen:

– Skattesänkningen som föreslås i proppen, 50 kronor i månaden, är så lite så det är knappt lönt.

– Att ta ut högre skatt av pensionärer än av dem som jobbar är ingenting annat än åldersdiskriminering. Snart träder lagen mot ålderdiskriminering i kraft och det borde leda till att stoppa ofoget.

Gör en hel del

SKPFs ordförande Sam Sandberg sammanfattade dagens debatt med att många bollar just nu är i luften: kraven på en gemensam förhandlingsorganisation och en eventuell framtida demonstration är två av dem.

– Jag tror att också man ska fundera över vad vi faktiskt lyckas med, exempelvis bidrog vi starkt till att regeringen 2004 inte tog 100 miljarder ur AP-fonderna som man så gärna ville.

Bara en kvinna

RPG representerades av Anders Engström.

– Vi är 800 000 organiserade pensionärer. Nu måste vi hålla samman i de frågorna som vi ska driva.

Engström berättade om en äldre kvinna som före dagens möte bad honom hälsa en sak till mötesdeltagarna.

– Hon sa att förra året köpte hon en glödlampa för 6 kronor och 70 öre. Nu har den gått sönder. I år kostar en ny glödlampa 58 kronor. Se där vad jag ska använda regeringens skattesänkning till första månaden, berättade Engström och gav därmed röst åt den enda äldre kvinnan under hela debatten.

Alla måste kämpa

SPRFs förbundsordförande Jöran Rubensson underströk att pensionärspolitisk framgång är beroende av att hårt arbete också görs lokalt och regionalt.

– Jag är också öppen för någon sorts manifestation eller demonstration inför valet. Vi såg till att ta oss in i valrörelsens centrum 2010 och det ska vi lyckas med 2014 också.

Uppmana väljarna

Moderatorn för dagen var KG Scherman, före detta generaldirektör för Riksrevisionsverket. Han fick både skratt och applåder för sin uppmaning till ordförandena, främst SPFs och PROs.

– Uppmana era medlemmar i valrörelsen att rösta på det parti som erbjuder pensionärerna den bästa politiken. Karl Erik kan uppmana SPFarna att rösta på S och Curt Persson kan uppmana sina medlemmar att rösta borgerligt.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

På twitter

Mer från Pensionsupproret och dagens möte finns att läsa på twitter:

@veteranentwit

@sprfavd13

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas