Mot äventyret i Sri Lanka
Foto Ulrika Palmcrantz
Reportage | Resa

Mot äventyret i Sri Lanka

För den som vill ha både äventyr och skönt strandliv på semestern är Sri Lanka det rätta stället att åka till. Här kan du ligga på en paradisisk sandstrand ena dagen för att åka på safari och titta på vilda djur den andra och, om du orkar, ta en tur upp i bergen …

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2014-11-04

Sri Lanka är på väg tillbaka som stort turistland efter sitt nästan trettioåriga inbördeskrig och tsunamins härjningar 2004. Förra året rankade reseförlaget Lonely Planet landet som det hetaste resmålet 2013. Och det är inte svårt att förstå varför. Här finns mjuka sandstränder, dramatiska berg, vattenfall, vilda djur, god mat och framför allt – en vänlig befolkning.

Jag och min familj åker hit på en tvåveckorsresa. Man hinner ganska mycket här på två veckor. De flesta turister håller sig till den södra halvan av ön, eftersom inbördeskriget rasade som värst i norr. Vi tar en taxi från den myllrande huvudstaden Colombo ner till Galle, en historisk stad som finns med på Unescos världsarvslista.

Myllrande gränder och trendiga caféer

Den nyare delen av staden drabbades hårt av tsunamin, men den äldre stadskärnan klarade sig bra tack vare att den ligger innanför ett fort som byggdes då Sri Lanka var koloniserat av först portugiserna, sedan holländarna och sist britterna. Man går in i stadskärnan genom ett valv i fortets mur, och där innanför möts man av ett myller av smala gränder med butiker, trendiga kaféer, restauranger och konstgallerier.

Vi hyr ett rum på ett mysigt litet hotell som ägs av en dam som tidigare varit borgmästare här i Galle. Rummen är enkla men rena, vill man ha AC kostar det en liten peng extra, och över sängarna hänger vita myggnät. Varje morgon serveras frukost nere i köket – färsk mango och ananas, te, juice och lankesiska pannkakor.

27 grader i vattnet

I den gamla delen av Galle finns mycket hantverk och annat att titta på. Strax utanför muren kring stadskärnan hör vi Indiska oceanens böljande vågor. Till slut kan vi inte hålla oss längre, utan tar oss ner till en minimal strandremsa och slänger oss i. Det är ljuvligt att låta de salta, mjuka vågorna skölja över axlarna. 27 grader året om är det i vattnet här…

Efter några dagar åker vi vidare ner till sydkusten, där de vackraste stränderna finns. De små badorterna avlöser varandra, och vi väljer att stanna i Mirissa. Stranden här ligger i en bukt, är halvmåneformad och har klassats som en av världens vackraste stränder. Vi bor i en bungalow precis vid strandkanten, så nästa morgon är det bara att öppna dörren och kliva ut och borra ner tårna i den varma sanden. Ganska oslagbart faktiskt…

 

Mycket vilda djur

Men hur ljuvligt det än är vill vi trots allt uppleva lite mer än ”bara” bad och sol. Safari är också nästan ett måste när man är här. Det finns mängder av nationalparker på ön, den största och mest kända heter Yala och ligger på sydöstra kusten. Här finns massor av elefanter, bufflar, påfåglar, krokodiler, och även leoparder, som är svåra att få syn på, men guiderna är skickliga och brukar för det mesta lyckas pricka in var de skygga djuren befinner sig.

Vi skumpar fram med vår guide i en jeep på de gropiga grusvägarna. Han berättar om alla olika fåglar och pekar ut krokodilen som vi aldrig hade upptäckt annars – den ser mest ut som en gråbrun trästock där den ligger blickstilla i vattenbrynet. När det börjar skymma har vi fortfarande inte fått se någon leopard, och guiden verkar lite stressad över det. Vi hör honom prata ivrigt på mobilen, troligen med någon annan jeepförare, och plötsligt börjar han köra snabbare på de skumpiga små grusvägarna. Vid en stor sten under några träd stannar han och pekar, och där, i mörkret som fallit nu, ser vi ett par ögon som glimmar. »You’re lucky«, konstaterar guiden nöjt.

Efter bad och safari beger vi oss vidare upp till The Hill Country som ligger mitt på Sri Lanka, ett dramatiskt vackert berglandskap. Längs alla bergssluttningar sträcker sig enorma teodlingar, vi befinner oss mitt i telandet Ceylons hjärta. Populärt är att besöka en tefabrik och se hur tillverkningen av det världsberömda teet går till.

Upplev Sri Lanka med tåg!

Det man inte ska missa när man är här, är att åka tåg genom landskapet. Gamla tåg som stånkar sig upp för berg, genom tunnlar och ner i dalar. Oslagbart vackert och en upplevelse man inte glömmer i första taget. Vi åker en lång sträcka, från byn Ella upp till Kandy, öns kulturella huvudstad. Det tar i princip hela dagen, och ibland känns det som om tåget inte ska orka upp för nästa backe. Men vad gör väl det när det finns så mycket att titta på utanför fönstret? Innanför också för den delen, folkmyllret på tåget är rikt, allrahelst om man nöjer sig med att åka andra eller tredje klass, och inte första, där det nästan uteslutande är turister som åker.

I Kandy, som är en ganska stor stad, finns många fina, gamla byggnader från den brittiska kolonialtiden, med pelargångar, stora fönster och charmigt slitna fasader. Här finns också buddhisternas heligaste vallfärdsmål – The temple of the Sacred Tooth. Vi gör som alla andra, tar av oss skorna, köper en lotusblomma och går sedan barfota in och sällar oss till de ringlande köerna för att få en skymt av den guldkupol under vilken Buddhas tand sägs ligga. Det är andligt och lite mystiskt, vi känner oss rätt vilsna men det gör ingenting. Vi hänger med och insuper atmosfären, viskar och känner oss lite vördnadsfulla. Man undrar om den där tanden verkligen ligger där under guldkupolen?

Ger mersmak

Våra sista dagar på ön spenderar vi i Negombo, en fiskestad strax norr om huvudstaden Colombo, dit vi också tar oss den allra sista dagen. Här finns bra shopping för den som vill. Det finns både genuina butiker och lite mer trendiga ställen. Affärer som Barefoot och Dutch Hospital säljer designprylar och högkvalitativa ayurveda-produkter för en spottstyver jämfört med hemma. Nöjda och fullmatade med intryck åker vi hem igen, fast övertygade om att det här inte ska bli vårt sista besök på paradisön Sri Lanka.

Text och foto: Ulrika Palmcrantz

Seniorguide Sri Lanka

Resa dit: Bland andra Apollo och Ving har paketresor till Sri Lanka. Det går att flyga dit reguljärt, med bland annat Sri Lankan Airways eller Qatar Airways. Biljetter från 6 000 kr och uppåt.

Valuta: Sri Lanka rupee (LKR). 100 LKR är cirka 5 SEK – ta bort en nolla och dela med två.

Prisläge: Billigt. Hotell och restauranger finns i skiftande prisklasser, allt från cirka 30 kr för en tallrik rice and curry till betydligt mer. När vi lyxade till det på finhotellet i Mirissa på sydkusten, betalade vi 1 000 kr per natt för fem personer, och då var både frukost- och middagsbuffé inkluderat. Detta var i oktober, det vill säga inte högsäsong.

Bästa tiden: December-mars är bäst vädermässigt om man vill till södra ön, från april-september kan man med fördel åka till östkusten.

Passar för: Alla. För den som bara vill bada och vila går det bra, för den som vill ha mer äventyr finns också massor att göra.

Seniortips: Ayurveda, den gamla indiska läkekonsten, är en specialitet på Sri Lanka. Det finns många ställen som erbjuder olika behandlingar, som massage, ansiktsbehandling eller aromaterapi, och prisläget är betydligt lägre än hemma.

Seniorvänligt: Ja. Lättast tar man sig fram med taxi. Överallt finns det taxichaufförer som är beredda att köra en för en billig penning. För sträckan Colombo-Galle, cirka 10 mil, betalade vi 400 kr. Stränderna är lättillgängliga och består av mjuk sand utan några vassa överraskningar.

Tips: Ha gärna med ett paraply. Bra skydd mot såväl häftiga skurar som hettande sol.

Länkar: www.srilanka.travel  www.sri-lanka.se

Dölj faktaruta

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2014-11-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas