Peak district – England the english way
Reportage | RESA

Peak district – England the english way

Mitt i England ligger nationalparken Peak District. Här turistar engelsmännen själva för att på riktigt uppleva det land som numera annars mest tycks finnas i böcker och filmer – gemytliga byar och romantiska slott bland grönskande kullar.

Publicerad 2013-07-23

I Peak District kan du uppleva det mesta av vad England har att erbjuda. Här finns den underbara naturen med fåren som betar på böljande gröna kullar men också dramatiska berg med karga hedar och väggar av kalksten.

Nationalparken Peak District är också mycket romantik med slott som varit spelplatser för filmer som Stolthet och fördom och Jane Eyre. Området är fullt av pubar och tehus i de små pittoreska byarna med gamla välbevarade stenhus. För den konstintresserade finns många gallerier.

Du kan vandra och klättra i bergen. Och cykla om du är lite mer våghalsig. Vägarna är smala, men du kan hyra en mountainbike och ge dig upp på höjderna. Det är lätt att hitta övernattningsställen, det finns många fina bed and breakfast och flera hotell. Om du är intresserad av trädgårdar finns det också en hel del att se. Gillar du att fotografera vackra vyer har du kommit rätt!

Det här är engelsmännens turistmål. Därför vimlar det inte av utländska turister. Som svensk kan man ibland känna sig ganska ensam. Men på en semesterresa kan det ju vara en fördel, om man vill uppleva det genuint brittiska.

Storstäderna Manchester och Sheffield finns på lagom avstånd om du tröttnar på landet. Bor man på hotell i Sheffield går det snabbt att ta sig ut till Peak District.

Åtta sevärdheter

1 CHATSWORTH
Praktegendomen Chatsworth är något av en turistmagnet för engelsmännen. Att köra in på vägen som leder upp mot huset känns som att träda in i en annan tid. Kanske har man hamnat mitt i en filminspelning?
Chatsworth har använts till en rad kända filmer. Till exempel Jane Austens Stolthet och fördom och The Duchess med Keira Knightlye i huvudrollen. Och än i dag bor ett hertigpar i huset.
Slottet började byggas i mitten av 1500-talet men dagens utseende fick det på 1600-talet. Det är fullt av fantastiska takmålningar, vackra dyrbara möbler och ett sevärt skulpturgalleri.
Parken utanför slottet är en av de mest kända i England. Från den storslagna vattentrappan kan man se det typiskt engelska landskapet med betande får på gröna kullar. Här finns en damm med en vattenkaskad som lär vara en av de högsta i landet. Och en rolig labyrint i idegran som får en att bli lite yr i mössan.

2 HADDON HALL
Kanske är Haddon Hall som vackrast när rosorna blommar i slutet av juni. Men det medeltida slottet är värt ett besök även under vår och höst. På våren är rabatterna i den terrasserade trägården fyllda av härliga tulpaner och körsbärsblommor.
Slottets insida är också sevärd. Huset är fortfarande privatägt. Lord och Lady Manners har ärvt huset i generationer ända sedan byggnaden uppfördes i slutet av 1100-talet. De har upplåtit några rum och slottets lilla kapell för allmänheten.
Lantegendomen är unik eftersom den har så mycket av sitt ursprung kvar. Många slott moderniserades under den viktorianska eran, men inte Haddon Hall eftersom ägarna inte bodde på slottet just under den tiden. Haddon Hall anses vara ett av Englands mest romantiska hus. Här har bland annat två filmer om Jane Eyre spelats in.

3 BAKEWELL
I Bakewell är det liv och rörelse och fullt av små butiker och pubar. Den lilla staden är bland annat känd för sin Bakewell-pudding som man förstås måste smaka. Det är en söt kaka som flera konditorier i byn gör anspråk på att tillaga efter det rätta receptet.
Bakewell har gamla anor. Stadens kyrka är kulturminnesmärkt och har spår från 800-talet, bland annat finns här två anglosaxiska kors från den tiden. 1254 etablerades en handelsplats, och från den tiden finns till exempel den gamla stenbron över floden Wye kvar. På måndagar är det marknadsdag.
Det  finns en rad kaféer och pubar och flera bed and breakfast att välja på. En nackdel kan vara att staden är lite väl anpassad till turister – fast lite kul är det ändå eftersom majoriteten av turisterna är engelsmän.

4 CASTLETON
I pittoreska Castleton känns det som att tiden stått stilla. De klassiska stenhusen är välbevarade och det är mysigt att vandra i de smala gränderna. Här finns flera pubar och mysiga caféer.
Den stora sevärdheten i Castleton är ruinen av Peveril Castle som ligger på berget precis ovanför byn. Det går en asfalterad stig upp och även om det är brant så är det inte allt för svårt att ta sig upp. Utsikten från slottsruinen är väl värd besväret.
Nere i dalen alldeles i utkanten av Castleton finns flera spännande kalkstensgrottor. Men det gäller att inte lida av klaustrofobi eftersom några är ganska trånga, med lågt i tak. I en av dem, Speedwell Cavern, åker man båt längs underjordiska kanaler.
Missa inte heller att fara genom Winnats Pass där de hisnande, grönklädda bergen omsluter dig på alla sidor.

5 DOVEDALE
Hit vallfärdar engelsmännen för att bestiga det konformade berget med vikinganamnet Thorpe Cloude. Här kan man vandra på en lättillgänglig led längs floden Wye mellan grottor och branta kalkstensklippor. Många av klipporna är formade som rena skulpturer och har fått namn därefter, till exempel Ilam rock, Twelve apostles och Lovers leap. Här lär istidens jägare ha använt grottorna till boplatser och under tidig bronsålder begravdes de döda i en av grottorna.
Ett tips är att undvika söndagar på sommaren då området är överfullt av turister. Varje år kommer två miljoner besökare hit, och just söndagar är engelsmännens favoritdag för utflykt.

6 HATHERSAGE
Här skrev Charlotte Brontë sin berömda roman Jane Eyre, under ett besök hos sin syster som var gift med prästen i byn. Det sägs att hon hämtade inspiration till Thornfield Hall från den slottsliknande lilla byggnaden North Lees Hall som ligger strax utanför Hathersage. Huset hyrs i dag ut till turister.
I Hathersage finns också en spännande besticktillverkning. David Mellor var en av Englands största formgivare på 1900-talet. I Hathersage finns ett museum, en butik och en fabrik där man fortfarande tillverkar besticken. Fabriken är öppen för allmänheten. David Mellor inspirerades faktiskt av besök i Sverige. Han smyckade också det brittiska offentliga rummet med nya postlådor, trafikljus och gatlyktor.

7 STANAGE EDGE
Kalkstensklipporna på Stanage Edge har varit scen för brittiska romantiska storfilmer som Stolthet och fördom och Jane Eyre.
Och här uppe är utsikten magnifik över bergskedjan Penninerna. På toppen blåser det nästan alltid. I de lite lugnare passagerna, med klipporna som läskydd, hör man endast fåren som bräker. Fåren finns här överallt.
I Peak District finns det många vandringsleder att välja på. Både för den mer vane vandraren och för den som bara vill ta en liten promenad i de vackra omgivningarna. För den äventyrslystne finns det dessutom mycket bra klättringsmöjligheter. Turistbyråerna har bra och överskådliga kartor.

8 EYAM
Eyam kallas också för pestbyn. På skyltar framför husen kan man läsa om personerna som dog under pesten på 1600-talet.
Byns invånare hyllas än i dag för sitt mod att stanna kvar i byn så att pesten inte skulle spridas vidare. På kyrkogården finns flera av dessa människors gravar bevarade. Det är en lite kuslig känsla att gå omkring här. Det är svårt att föreställa sig vilket lidande dessa människor gick igenom.
I det lilla museet kan man läsa mer om byns historia och intill ligger godset Eyam Hall som är öppet för besökare.
På borggården finns kafé, pub och hantverksbutiker. I tehuset vid det lilla torget äter man ljuvliga klassiska scones med clotted cream.

 

Text och foto  HELENE MAGNUSSON

PEAK DISTRICT

SENIORGUIDE
Resa dit: Flyg till Manchester från Stockholm eller Göteborg. Kostar från cirka 1 400 kronor tur och retur. Från flygplatsen tar man antingen tåg eller hyr en bil. I området går det linjebussar, men bil ger den största friheten om man vågar köra på vänster sida … Taxi fungerar också bra, det är inte långt mellan byarna.

Prisläge: Ett bra bed and breakfast kostar mellan 700 och 1 000 svenska kronor per natt. Det finns även billigare alternativ. En klassisk söndagsmiddag kan man få för 100–150 kronor.

Bästa tiden: Vår, sommar och höst. Under augusti är det särskilt vackert när ljungen ligger som lila filtar över hedarna. Men då får man också räkna med många engelsmän, eftersom det är skollov.

Passar för: Alla åldrar, men kanske inte för den som vill ha riktigt hålligång. Här finns inte många dansställen men desto fler mysiga pubar!

Missa inte: Den typiska, brittiska söndagsmiddagen när hela familjen, med barn och barnbarn, går till kvarters-puben.

Seniortips: Afternoon tea, som serveras på flera tehus, men också lite mer exklusivt på slottet Chatsworth. Pub quiz – frågesport på puben – brukar vara roligt.

Seniorvänligt: Tillgängligheten är inte alltid den bästa för rörelsehindrade, i varje fall inte om man vill nå hedarna med den magnifika utsikten.

Varning för: Titta noga på väderleksrapporten innan du ger dig upp i bergen. Slagregn, vind och dimma har fått människor att gå vilse. Gå aldrig utanför lederna. Jorderosion gör att det finns risk att ofrivilligt ramla ner i en skreva eller kanske till och med i en av alla dessa grottor.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas