Ta en öl i Dublin
Stag`s head. Foto: Henry Lundholm.
Reportage | Dublin

Ta en öl i Dublin

Publivet i Dublin gör ingen besviken, det är som en resa bakåt i tiden. James Joyce hade rätt när han en gång skrev att det är omöjligt att gå igenom Dublin utan att passera en pub ...

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-01-08

Pubarna i Dublin, som är runt tusen till antalet, för tankarna till medeltida gästabud, med deras inredning av trä och salongsdörrar. Det är enkelt och charmigt.
I de äldsta pubarna hittar man oftast ostörda bås som i folkmun kallas snug. Förr möttes kvinnorna här för att umgås och ta något att dricka, men utan att synas. I dag används de flitigt av tjejgäng ute på möhippa eller för stillsammare familjesammankonster.
Här presenterar vi sex klassiska pubar där du kan avnjuta en öl upphälld med precision och omsorg av Dublins många skickliga bartenders.

Stag’s Head

»A bloody great bar«, säger en av gästerna om Stag’s Head, som släppte sina första fasta gäster över tröskeln år 1770. Pubscenen i filmen Timmarna med Rita spelades in här. Och det är lätt att förstå varför. Den mahognytunga inredningen och den kyrkorumslika miljön är vackra kulisser.
Här sitter trevliga karaktärer som gärna berättar en historia om det gamla Dublin över en färsk skummande Guinness. Personalen ger ett vänligt bemötande och puben är känd för sin goda mat.
1 Dame Court, Dublin 2
+353 1 679 3687
www.louisfitzgerald.com/stagshead

John Kehoe

John Kehoe

John Kehoe är en traditionell irländsk bar. Interiören är intakt sedan 1803 med svängdörrar i bästa westernstil, väggar i ljust trä och höga stolar klädda med grönt skinn. Längs den långa baren samsas lokalbefolkningen med turister. Atmosfären är fantastisk. För den som vill ha något mer avskilt finns många vrår att ta plats i.
Kehoes, 9 South Anne Street, Dublin 2
+353 1 677 8312
www.louisfitzgerald.com/kehoes

Seniorguide Dublin

Resa dit: SAS och Norwegian kör från storstäderna, man bör kolla deras lågpristabell. Direktflyg på vissa avgångar från Stockholm & Göteborg. Kolla Airtours som har paketresor.
Prisläge: Taxi, mat och dryck ungefär som hemma, ölen något billigare och större. Trevliga vandrarhem/B&B från 700 kr, hotell i alla prisklasser.
Boende
Lyx: The Shelbourne Dublin, pris från €200
www.marriott.com (sök på Dublin)
Mellan: Buswells, pris från €105
www.buswells.ie
Budget: Isaacs Hostel, pris från €17/39
www.isaacs.ie

Bästa tiden: Sommaren, men även vår & höst kan vara mysigt. Vintern är varm, 8-9° i dec-feb, men det regnar mycket på Irland, det är ingen myt.
Passar för: Alla, irländarna är trevliga och den bästa mötesplatsen är pubarna.
Missa inte: The Rebellion Tour, guiden Lorcan Collins berättar om påsk-upproret 1916, mot det brittiska styret.
Trinity University, Guinness-bryggeriet,
musikkvällar på pubarna, Kilmainham Gaol, gammalt fängelse.
Seniortips: Alla pubar, guidade turer, buss-sightseeing.
Varning för: Vänstertrafik.
Länkar: www.dublinresa.se,
www.visitdublin.com

 

Dölj faktaruta
International bar

International bar

I hörnet Sankt Andrew och Wicklow Street ligger en bar med högt i tak. Här blandas kvarterets många stammisar, poeter och politiker med turister över en pint och något att äta. Allt från politik till väder diskuteras. Stämningen är familjär, och en trappa ner kan du se stå-upp-komedi. Är du sugen på irländsk folkmusik går du istället en trappa upp.
Vi träffar Katie Dòyle som sitter i ett hörn där hon har bra överblick över baren och kan skåla med andra gäster. Hon dricker cider.
– Då håller sig hjärnan mer klar, menar hon.
Katie berättar att hon bott i kvarteret i 30 år och att puben är hennes andra hem.
– Mina barn bor i USA och London, de flyttade dit i en tid av svår arbetslöshet på Irland, säger hon.
23 Wicklow St. Dublin 2
+353 1 677 9250
www.international-bar.com/

Irländsk öl

Irland är mest känt för sin stout men de producerar även ale. Irländsk ale blev allt vanligare i större skala i början av 1990-talet.
Guinness, som är världskänd, började säljas redan 1759 men kallades då porter. Först på 1840-talet började Guinness använda uttrycket stout. Stouten är en torr, mörk öl med en något söt doft av kaffe och malt.
Irländsk ale är rödbrun i färgen med rostad maltkaraktär och inslag av exempelvis kola och sirap. Beskan är måttlig, humlearomerna nedtonade. Ofta tillsätts rostat korn för en torrare smak.
Ölkonsumtionen på Irland är 81 liter per invånare och år (2014). I Sverige var motsvarande siffra 48 liter, i topp låg Tjeckien med 144 liter.
Viktigt att kunna: Sláinte (uttalas slåntsche, och betyder Skål).

Dölj faktaruta
Gravediggers

Gravediggers

Ända sedan 1833, i sex generationer, har familjen Kavanagh drivit puben Gravediggers, som ligger i anslutning till kyrkogården Glasnevin med över en miljon gravar. Hit gick dödgrävarna för att ta sig en pint efter jobbet. Fortfarande kommer de in, om än inte lika många som förr då alla gravar grävdes för hand.
John Kavanagh berättar att han tycker att det är viktigt att alla ska känna sig välkomna. Och han värnar om de ensamma kunderna från kvarteret.
–Vi kanske är de enda de talar med under en dag.
1 Prospect Square, Glasnevin, Dublin Dublin 9,
+353 87 296 3713
www.facebook.com/JohnKavanaghTheGravediggers/

J. Grogan

J.Grogan

Väggarna på J.Grogan är fulla av konst av varierande kvalitet, som nog har betalat en eller annan öl till konstnärerna. Puben bär en karaktär av det gamla Dublin, där folk som bor runt hörnet tittar in för en pint och ett snack med barägaren. Här finns varken tv eller musik, hit går man för att umgås. Eller om man så önskar, för att hitta ett eget lugnt hörn. Prova gärna Grogans toast, en klassiker och det enda som serveras att äta.
15 South William Street, Dublin 2
+353 1 677 9320
www.groganspub.ie/

Temple bar

Temple bar

Temple bar ligger i det folktäta området Temple. Stället bjuder på en helhetsupplevelse med whisky, musik, ölhall och ostronbar. Har du ont om tid är Temple bar att rekommendera. Varje kväll spelas traditonell irländsk livemusik.
47/48 Templebar Dublin 2, +353 16725286/7
www.thetemplebarpub.com

Text Karin Riikonen
Foto Henry Lundholm

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-01-08
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas