Sverigedemokraterna: Vi vill höja pensionerna
Åsikter | Debatt

Sverigedemokraterna: Vi vill höja pensionerna

Det är dags att höja pensionerna på riktigt. Vår ambition är att Sveriges nuvarande och kommande pensionärer ska få en extra tusenlapp i plånboken varje månad, skriver Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Jan Arleij
Publicerad 2021-06-16

I åratal har pensionssystemet varit både eftersatt och underfinansierat. Många av dagens pensionärer är missnöjda, blivande pensionärer är oroliga, oron har till med spridit sig till de yngre generationerna där 20-åringar numera är oroliga över pensionen.

Grundtanken kring den nuvarande modellen var att den skulle ge stabilitet och trygghet i pensionssystemet. Modellen har förvisso varit stabil, den har bidragit till att hålla pensionerna nere, men knappast inneburit ökad trygghet. Den enda större reformen man lyckats driva igenom är en höjning av pensionsåldern.

Dysfunktionell grupp

Anledningen till att detta passerat nästintill obemärkt i samhällsdebatten är den så kallade pensionsgruppen. Här sitter de partier som ingick i pensionsöverenskommelsen 1994, S, M, C, L och KD, samt Miljöpartiet som blivit insläppta på senare år. Vi Sverigedemokrater och Vänsterpartiet är de enda partier som inte sitter med. Pensionsgruppen bestämmer över svenska pensioner. De är ansvariga för dagens system och dagens ersättningsnivåer.

Pensionsgruppen är dysfunktionell. Den klarar uppenbarligen inte av att lösa problemen som finns i dagens pensionssystem. Sverigedemokraternas utgångspunkt är att pensionerna behöver höjas – rejält. Inte med futtiga kronor som blev resultatet av regeringens senaste ”höjning” utan i storleksordningen en tusenlapp mer i plånboken varje månad.

Vi tycker inte heller att dagens pensionsålder behöver ändras, det som behövs är flexibilitet kring pensionsåldern. Vissa vill arbeta längre och de ska självklart ha den möjligheten. Andra yrken sliter betydligt mer på kroppen och då är högre pensionsålder fullkomligt vansinne. Vi behöver ha respekt för att vissa yrken sliter mer på kroppen än andra och pensionssystemet behöver kunna hantera detta på ett bra sätt.

EUs coronafond

När det kommer till kostnad och finansiering är det hela enkelt från vårt håll. Staten ska ta på sig hela ansvaret för den ökade kostnaden. Privatpersoner och företag ska inte tvingas på mer pålagor och avgifter. Här behöver staten gå in, ta sitt ansvar och säkerställa att svenska folket får bra pensioner och inte behöver känna oro på ålderns höst. Vi betalar bland världens högsta skatter och i utbyte bör vi därför kunna kräva motsvarande välfärd.

Genom att prioritera annorlunda kan vi satsa mer på pensionerna. När Sverige har råd att skicka iväg 150 miljarder till EUs coronafond och årligen kan skicka över 50 miljarder till internationellt bistånd finns det både utrymme, och möjlighet, att prioritera annorlunda. Vi vill prioritera här, hemma, på plats. Vi vill inte skicka miljarder till slösande sydeuropéer, nederländska vindkraftverk eller korrumperade diktaturregimer. Sverigedemokraterna satsar pengarna här – i Sverige.

Oscar Sjöstedt (SD) Ekonomisk – politisk talesperson

Jan Arleij
Publicerad 2021-06-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas