Tyck! | Andreas Carlson (KD) och Leif Hallberg (KD)

Äldre ska behandlas med respekt – inte utsättas för brott!

Skärp straffen för äldrebrott, öka kunskapen kring äldres utsatthet och stärk äldres beredskap, skriver Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlson och ordförande för Kristdemokratiska seniorförbundet Leif Hallberg.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-03-20

Sveriges äldre är särskilt utsatta för bedrägerier. Ofta handlar det om faktura- och kortbedrägerier. Totalt anmäldes ca 3 700 bedrägerier förra året. Bedrägerierna mot äldre har fördubblats på bara ett år och på fem år har antalet anmälda brott fyrdubblats.

Situationen är allvarlig och många äldre drabbas mycket hårt. Det är inte ovanligt att man efteråt känner oro i det egna hemmet, inför att gå ut eller av en sådan enkel sak som att telefonen ringer. Andra skäms över att man har blivit lurad, men de enda som ska skämmas är de fega och hänsynslösa brottslingar som ljuger och bedrar Sveriges äldre.

de enda som ska skämmas är de fega och hänsynslösa brottslingar som ljuger och bedrar Sveriges äldre.

Äldre ska inte behöva utsättas för brott. De ska bemötas med respekt. Att behandla äldre med respekt är en grundläggande värdering som vi kristdemokrater vill slå vakt om.

I Sverige ska man kunna känna att vi kan lita på våra medmänniskor, men samhället behöver göra mer för att fler äldre ska känna så.

Kristdemokraterna vill satsa mer på polisen och skärpa straffen för brott som riktar sig mot äldre. De försvårande omständigheterna behöver ses över. Vi behöver skaffa en djupare kunskap kring äldres utsatthet för brott och genom informationsinsatser stärka äldres beredskap. Så menar vi att risken att drabbas kan minska.

Kristdemokraterna står på de äldres sida. Det krävs åtgärder för att öka tryggheten för Sveriges äldre. Det behövs också ett värderingsskifte till förmån för de goda värderingar som en gång byggde landet starkt.

Alla ska kunna känna sig trygga, friheten får inte begränsas av rädslan för att utsättas för brott och äldre människor ska bemötas med både värdighet och respekt.

Andreas Carlson (KD)
Rättspolitisk talesperson,
vice ordförande justitieutskottet

Leif Hallberg (KD)
Förbundsordförande,
Kristdemokratiska Seniorförbundet

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-03-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas