”Det ska vara roligt att bli gammal”
Michaela Haga och Tage Gripenstam (C)
Tyck! | Tage Gripenstam och Michaela Haga (C)

”Det ska vara roligt att bli gammal”

Äldres utanförskap måste brytas, skriver två C-politiker som vill se mer valfrihet inom omsorgen, både vad gäller utbud och tillgänglighet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-06-27

Det är många gånger först när man blir äldre som man känner trygghet i vem man är och vad man vill. Det är också nu man har tid att göra saker man tycker om. Därför ska ålderdomen kantas av guldkant. Inte av hinder. Du ska kunna leva ett gott liv även om du inte är lika pigg som förut, behöver ta det lugnare eller om du drabbats av sjukdom.

Ett stort problem idag bland många äldre är ensamheten. Tyvärr är det inte ovanligt att många sitter ensamma i väntan på att hemtjänst eller anhöriga ska få tid att besöka dem. Det utanförskap som dessa äldre lever i måste brytas!

Det utanförskap som dessa äldre lever i måste brytas!

För att bryta utanförskapet är det viktigt att det finns en dagomsorg och mötesplatser för äldre som är både intressanta och spännande. Vi vill se en äldreomsorg som präglas av mångfald och nytänkande och där stor hänsyn tas till den enskildes önskemål. Det ökar livskvalitén och gör att fler kan leva ett gott liv, långt upp i åren.

För att skapa möjligheten att äldre när det blir dags ska kunna komma till ett anpassat boende utifrån egna behov och önskemål vill vi i Centerpartiet att du ska kunna välja mellan många bra alternativ. Idag flyttar alltför många till äldreboende först när behovet är mycket stort. Risken är då att de inte kan tillgodogöra sig den hjälp och omsorg som finns och än mindre delta i det sociala livet. Vi i Centerpartiet vill vända denna utveckling! Vi vill att man ska få de förutsättningar som man behöver för att leva ett aktivt och rikt liv. Ett bra exempel finns på äldreboendet Humana på Norrgårdshöjden i Åkersberga. Där har man tydligt sett hur deras kunder fått en ny positiv vändning i livet efter att de flyttat in.

Idag flyttar alltför många till äldreboende först när behovet är mycket stort.

För att äldre ska ges möjlighet att leva det liv man vill leva, så måste det skapas bra och långsiktiga förutsättningar för verksamheter inom vård- och omsorg i kommunerna. Om utbudet är brett och valfriheten stor kan man bestämma mer över hur man vill ha sin välfärd. Bara för att du blir äldre så ska inte dina möjligheter att kunna leva ett gott liv försämras. Genom ökad delaktighet och förbättrad information ska du kunna bestämma vilken hemtjänst just du är i behov av och vilket äldreboende som passar dig bäst. Kanske är det äldreboendet som serverar vin till maten, det som har en boulebana eller ett där frukostägget kommer från hönsen på baksidan.

Vi vill att fler äldre ska kunna leva sitt liv med guldkant. Det ska vara roligt att bli gammal!

Tage Gripenstam, landstingskandidat för Centerpartiet i Stockholms Län.

Michaela Haga, gruppledare för Centerpartiet i Österåker.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-06-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas