Krävs mer än bankomater
Foto: Moderaterna / Colourbox
Tyck! | Vård | Kontanthantering

Krävs mer än bankomater

Vi måste ha en tydlig plan för kontanters framtida roll i vårt ekonomiska system, skriver Oskar Svärd (M), lokalpolitiker i Kumla.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-01-17

Riksdagen har beslutat att de största bankerna ska vara skyldiga att tillhandahålla kontanter för uttag i betryggande utsträckning i hela Sverige. Beslutet innebär delvis att banker ska se till att det finns fler bankomater i hela Sverige.

Men frågan om möjligheten att använda kontanter som betalningsmedel handlar inte bara om ytterligare några bankomater. I dag är det ganska vanligt att vissa affärer tydligt talar om att man inte godkänner kontanter som betalningsmedel. Hur detta kan vara tillåtet är för mig en gåta. Staten tar fram mynt och sedlar av olika valörer men dessa mynt och sedlar har i praktiken endast ett begränsat värde – det är inte rätt.

dessa mynt och sedlar har i praktiken endast ett begränsat värde – det är inte rätt

I Sverige finns över en miljon invånare som är över 65 år. Många av dessa är mer bekväma än andra med att göra affärer utan kontanter som betalningsmedel. Faktura, kort eller Swish går lika bra som kontanthantering. Jag tror, efter samtal med äldre runtom i länet, att det kan var mer än hälften av gruppen över 65 år som finner det naturligare och säkrare att få betala med kontanter. Detta leder mig till slutsatsen att utvecklingen gått alldeles för fort och för lite hänsyn har tagits till de äldre och de som är mindre vana med den digitala hanteringen.

Jag kan ha förstått fel, men om jag inte missminner mig var en tung orsak när bankerna slutade att hantera kontanter i sina kontor en fråga om säkerhet, främst för personalen.

Idag tvingas de som fortfarande känner sig säkrare att använda kontanter, särskilt äldre, ”tvingade” att ta ut sina pensioner i en bankomat stående på en trottoar i ur och skur. Här kan man verkligen tala om risker att bli rånad eller på annat sätt bli av med sina pengar.
På samma sätt menar jag att risken ökar dramatiskt när föreningspengar ska förvaras i någons hem för att senare transporteras längre, eller kortare väg, för att kunna sättas in för säkrare förvaring.

Vi måste ha en tydlig plan för kontanters framtida roll i vårt ekonomiska system.

Vi måste ha en tydlig plan för kontanters framtida roll i vårt ekonomiska system. En viktig fråga är rimligheten i att, som nyss skett, ta fram och trycka nya sedlar och prägla nya mynt som inte accepteras av alla. Vidare menar jag att det vore rimligare att banker ska både tillhandahålla och ta emot kontanter på sina kontor. Jag inbillar mig att de säkerhetsproblem som därmed uppkommer borde gå att lösa på ett bättre sätt än att skicka ut folk på gatan för att hämta och lämna pengar i automater.

Oskar Svärd (M)
Kumla

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-01-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas