Spänd väntan på lag om kontanter
Banker med kontanthantering kan bli lag. Foto SEB Group
Nyheter | SERVICE

Spänd väntan på lag om kontanter

Företagarna välkomnar regeringens förslag att tvinga de större bankföretagen att hantera kontanter.

Jan Arleij
Publicerad 2019-08-08

Det kan bland annat underlätta säkerheten för företag framförallt på landsbygden, menar Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

– Vi har själva föreslagit det under en lång period. I dag är det så att butiker och andra verksamheter ute på framförallt glesbygden får sitta och hålla på väldigt mycket kontanter, säger Patrik Nilsson till Sveriges Radio Ekot.

Storbanker

Den 20 juni kom förslaget som gäller banker med en inlåning på över 70 miljarder kronor.

Dessa banker ska tillhandahålla platser för kontantuttag för konsumenter och insättningar av dagskassor för företag i hela landet. Annars kan de straffas med sanktionsavgifter.

Kontantupproret

Många aktörer har reagerat positivt på förslaget, bland annat SPF Seniorerna.

Förre rikspolischefen Björn Eriksson är ordförande för Kontantupproret. Han är också nöjd med att regeringen ”äntligen” lagt ett förslag.

– Det är någonting vi har kämpat för i fem, sex år och det är en viktig delseger, men det är ingen totalseger, säger Björn Eriksson.

Motförslag på väg

Storbankerna hänvisar till branschorganisationen Svenska Bankföreningen och dess VD Hans Lindberg. I en skriftlig kommentar till Ekot säger han att föreningen ser ett stort värde med att kontanter finns tillgängliga över hela Sverige.

Svenska Bankföreningen har därför tagit fram ett eget förslag till självreglering från branschens sida som de anser fyller behoven bättre än lagförslaget.

Vad det är vill man inte säga utan tänker presentera det samtidigt som regeringen lägger propositionen i riksdagen till hösten.

Jan Arleij
Publicerad 2019-08-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas