Tyck! | Björn Eriksson

”Kryssa för kontantvänliga kandidater i valet”

Kontakta kandidaterna på dina valsedlar där du bor och fråga hur de egentligen ställer sig i kontantfrågan, uppmanar ordföranden för Kontantupproret.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-09-05

Björn ErikssonAlla partier är nu överens om att kontanter måste finnas kvar i samhället. Det visar det delbetänkande om Riksbankens roll som en enig parlamentarisk kommitté lämnade över till finansmarknadsminister Per Bolund i maj i år. Betänkandet innehöll det rimliga förslaget att banker med inlåning från det allmänna på över 70 miljarder kronor ska åläggas att hantera kontanter.

Efter vårt enträgna arbete i Kontantupproret är detta ett härligt besked! Men framför allt är det klokt. Det visar att politikerna har lyssnat på folket, som länge känt sig överkörda när det gäller kontantfrågan, men även på experter som visar att kontanter är nödvändiga, inte minst av säkerhetsskäl.

frågan har lyst med sin frånvaro i hela valrörelsen

Efter att Bolund fått betänkandet i sitt knä har det dock varit knäpp tyst från politikerhåll i kontantfrågan. Jag kan förstå att Per Bolund inte genast tar itu med betänkandet. Det är ju nu ytterst osäkert att han ens finns kvar i regeringen om två veckor. Men frågan har lyst med sin frånvaro i hela valrörelsen, både på riksdags-, kommun- och landstingsnivå.

Vi efterlyser ett äkta engagemang när det gäller att säkerställa kontanterna

Vi är många som är oroliga över detta. Vi vill inte igen se att frågan hamnar mellan stolarna vid ett eventuellt regeringsskifte utan vill se att orden blir till handling. Vi är nyfikna: Hur ser tidsplanen ut, hur är sanktionssystemet är tänkt att fungera, när räknar man med att komma igång? Även om alla partier formellt ställer sig bakom kommitténs skrivning så efterlyser vi ett äkta engagemang när det gäller att säkerställa kontanterna. Vilka politiker har det? Vi måste få besked så vi vet hur vi ska rösta.

Nu verkar det inte som att politikerna självmant kommer att bekänna färg i frågan. Därför kan de behöva lite hjälp på traven. Ett tips från mig: Kontakta kandidaterna på dina valsedlar där du bor. Fråga hur de egentligen ställer sig i kontantfrågan. Kommer de att arbeta aktivt för frågan i just din kommun eller landsting? Kommer de att göra allt för att kommunens bank stannar kvar på orten även om banken kommer att behöva tillhandahålla kontanter och eventuellt också få stå för den minimala kostnad det skulle innebära? Sätt ett kryss för de mest kontantvänliga kandidaterna innan du lägger röstsedlarna på lådan.

Lätt som en plätt. Så kan vi se till att kontantfrågan prioriteras även om spelplanen ser annorlunda ut efter valet.

Björn Eriksson,
ordförande för Kontantupproret, fd rikspolischef

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-09-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas