Packa pillren smartare!
Tyck! | Åsa Sintorn
Foto: Birgit Reitz-Hofmann / Colourbox

Packa pillren smartare!

Med tydligare tablettkartor minskar risken för att man glömmer en tablett, eller råkar ta för många, påpekar insändarskribenten.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-02-16

Varför förpackar medicinproducenter tabletter på kartor om X antal rader där X aldrig är delbart med sju? Vi har sju dagar i veckan och tabletterna ska i allmänhet ätas en, två eller tre gånger om dagen. När de då förpackas i kolumner med fem, sex eller tio rader blir det svårt att hålla reda på om man har glömt att äta någon tablett, och inte bara för pensionärer.

Istället för att räkna efter – ”Tisdag idag, har jag tagit dagens tablett? Vilken, på denna karta skulle jag ha tagit?” – måste vi alla sitta med våra dosor och förpacka om till en, två eller tre tabletter per dag, för veckans alla dagar. Alla som ska resa bort har säkert försökt göra system för att inte få med fel antal tabletter.

Varför?

Nu har jag fått en medicin som bara ska tas en gång per vecka. Tabletterna ligger på tre kartor med en liten tablett i varje hörn. Här har någon tänk till, det syns. Men hur någon har tänkt är för mig en gåta. Kartorna är egentligen avsedda för tabletter som ska förpackas i två kolumner och sex rader.

Enda gången då raderna inte bör vara sju till antalet gäller kortare kurer, då raderna lämpligen är lika många som det antal dagar kuren kräver.

Snälla opinionsbildare hjälp mig och alla andra att kräva förnuftiga förpackningar. Pensionärer har ofta många tabletter att hålla reda på. Burkar är ingen lösning.

Åsa Sintorn

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-02-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas