Så ser våradonis ut
Foto: Agneta Falkbring
Tyck! | Ölandstokigt

Så ser våradonis ut

Ölandsreportaget i senaste Senioren är uppskattat. Men många ställer sig frågande till bildtexten.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-16

Så härligt att Senioren har så trevliga och engagerade läsare! Ni är många som har uppmärksammat bildtexten i artikeln om Öland i Senioren nr 4 2016 och flera av er har också skickat in bilder. Den vi visar ovan är insänd av Agneta Falkbring. Här är några av kommentarerna (något kortade), och längst ner ett svar från artikelförfattaren. Det blev visst lite Ölandstokigt den här gången.

Tack alla läsare för att ni finns!

Hej! Trevligt med förslag på utflyktsmål på Öland en vårdag. Men en sak har blivit alldeles fel: Bilden på sid 51 visar inte våradonis, arontorpsros! De gula blommorna utmed stigen på bilden är gulsippor, som det så riktigt anges i texten.
Agneta Falkbring

Hej! Det finns ett reportage i senaste Senioren om Öland. Bl.a. visas en bild där det står om adonis men bilden visar gulsippor och jag kan ej se en enda adonis!
Kristina Lindgren

Tack för en mycket trevlig och energigivande tidning! Vill dock påpeka att den mycket vackra vårbilden är Gulsippor, inte Våradonis. Har själv nyss avnjutit dessa på Hoburgen, södra Gotland. Vårsadonis är rätt lika Backsippa, fast knallgula och växer lite glesare än Gulsippa som kan breda ut sig mattvis.
Kicki Marcus

Fotot på sidan har en text om våradonis kallad arontorpsros. Allt jag ser liknar gulsipporna, men jag ser ingen arontorpsros och tycker inte miljön är den rätta för arontorpsros heller! Har det blivit fel text el fel foto?
Ingrid Arvasen

Hej! Tack för sidorna med en runda på Öland i senaste numret! Men den stora bilden med gula blommor har ni säkert fått kommentarer om redan. Här är en till i så fall.
Stina  i SPF Seniorerna Blåelden. som dagligen promenerar i vit- och gulsippsmarker.

I Senioren finns en artikel om att möta våren på Öland. Den första punkten handlar om våradonis. Men bilden visar knappast våradonis, som har mer dill-lika blad. Bilden visar gulsippa, bladen ser klart ut som vitsippans, som har liknande blad som gulsippan.
Agneta Olerup

Av texten till vinjettbilden till artikeln Möt våren på Öland, kan man förledas tro att den avbildar Arontorpsros (Våradonis). Men bilden visar huvudsakligen gulsippor. Örtprakten på Öland i maj är överväldigande och er artikel var mycket bra och stimulerar till besök.
Bo Zetterström Helsingborg

Hej! I Senioren finns en artikel om Arontorpsrosen. Jag tror inte att det är Aronrorpsrosor, som finns på bilden. Såväl växtsätt som antalet blomblad påminner mer om Gulsippa än om Arontorpsrosen.
Jan o Ellinor

I senaste numret finns en bild med texten Våradonis. Det måste ha blivit fel bild för mig ser det ut som Gulsippa o Svalört.
Berit Fogelström

Hej! Artikeln ”Möt våren på Öland” är trevlig men hela bildtexten blir tokig med bild på gulsippor, som finns överallt även i Skåne, bl.a. i vår egen trädgård. Arontorpsrosen är något helt annat, som jag har ett särskilt minne av efter att med arbetskamrater gjort växt- och fågelexkursioner på södra Öland ett antal gånger under åren 2006-2010.
Bo Israelsson, SPF Gamla Bjered

Hej läser om smultronställen på Öland i Senioren. Vid bilden står det om Arontorpsrosen, men blommorna på bilden är ju gulsippor. Har varit i Arontorp många gånger och tittat på Arontorpsrosen, den är vacker precis som gulsippan.
Eivor

Jag läser med nöje tidningen Senioren och har mycket glädje av artiklar av olika slag. I senaste numret av tidningen, såg jag att där fanns en artikel om Öland, ett landskap jag känner mycket för. Jag blev besviken då jag såg att första bilden, som handlar om Arontorps naturreservat, inte alls visar en bild på Våradonis, eller som den kallas, Arontorpsrosen utan en hagmark med gulsippor som man går igenom för att komma till Arontorpsängen. Arontorpsrosen är så unik och finns, som nämns i artikeln, på ytterst få platser så den förtjänar att visas som den ser ut.
Siv Runborg

Först tack för en trevlig och läsvärd tidning! Det linnéanska arvet får dock inte förvanskas. På sid. 51 visas en bild med hasselsnår och fin gul undervegetation. Den är verkligen vacker, men bildtexten ger fel information. Det är Gulsippor (Anemone ranunculoides) som blommar så vackert! Inte Våradonis (Adonis vernalis), som bildtexten falskeligen informerar om! Det är lätt att känna igen adonisen på dess karakteristiska bladverk! En pdf med de båda olika gulblommande växterna bifogas!
Lars-Erik Appelgren

Hej! Fick Senioren idag och bläddrade fram till reportaget om Öland. De gula blommorna på den stora bilden är väl snarare gulsippor? Arontorpsros växer inte så där rikligt, som sippor. Om man googlar på våradonis ser man tydligt hur bladen ser ut, som ruskor och inte som sippblad.
Christina Ljungvall

Er färgbild på ” Våradonis” föreställer ej Våradonis ( arontorpsros ) utan ranunculoidis Gulsippa , som är allmänt förekommande på bl.a Öland, i stora mängder vid Halltorps hagar. Det finns bättre ställen än vid Arontorp för att se Anontorpsrosen på Öland.
Staffan

Och så här skriver artikelförfattaren:

Hej!
Visst är det gulsippor på bilden. Jag skrev bildtexten och jag inser nu att det blev missvisande. Min tanke med bildtexten var att berätta att en promenad (på stigen som syns på bilden) genom naturreservatet leder fram till en hage där våradonis växer men jag borde varit tydligare och skrivit att blommorna på bilden dock är gulsippor. Tack för påpekandet!
Med vänlig hälsning Anna Smedberg

Anna Smedbergs fina artikel om tips på Öländska sevärdheter och resmål hittar du alltså i Senioren nr 4, 2015. Du får tidningen som medlem i SPF Seniorerna.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas