Matreportage: Kryddgrönt från Karins Ölandskök
Karin Fransson, matreportage, recept Foto Björn Tesch
Recept

Matreportage: Kryddgrönt från Karins Ölandskök

Ett besök i Borgholm på Öland är inte komplett om man inte har smakat Karin Franssons underbara mat. Med stor kärlek till örter skapar hon smakfulla rätter till besökarna på Hotell Borgholm och här till Veteranens läsare.

Publicerad 2009-06-08

1977 kom Karin som tysk turist till Öland med en kompis. Hon blev kär i Borgholmspojken Owe Fransson och efter en vinter av intensiv brevväxling flyttade hon till Sverige och till kärleken på Öland. När sedan hotellets kock blev sjuk fick Karin hoppa in och sedan dess är det hon som står för smakerna i köket. Och det är just smakerna som är det viktiga när det gäller Karin Fransson. Hennes stora intresse för kryddörter är välkänt.
– Nuförtiden är det många kockar som lägger mer energi på effekterna istället för på vad maten smakar. Det ska pluppa, låta eller ryka på olika sätt, säger Karin. Varför det?

Vi besöker henne och maken Owe som förestår hotellet i Borgholm, just när den första riktiga vårvärmen har nått den solsäkra ön. Himlen är envist klarblå och det blåser inte mycket trots att Borgholm ligger vid Kalmarsund.

Karin kommer inte till jobbet före klockan tio. Frukosten är helig för henne. Då tar hon det lugnt och äter rågbröd av surdeg, gärna med kalvsylta på, ett kokt ägg, juice och kaffe latte, så att hon står sig hela dagen.
När hon sedan går till jobbet är det full fart intill sena kvällen.
– Jag äter nog ganska vettigt men på helgen då frossar jag och äter allt som är gott, säger hon.

Försenad fiskleverens
Idag har Karin plockat årets första gröna fynd hemma i trädgården som hon lyckligt visar upp; ett knippe våtarv, en handfull ängssyra och en liten, liten ostronört.
– Jag tycker det känns att kroppen vill ha örter. Speciellt såhär efter vintern, säger hon.

Inne i det ljusa restaurangköket möts vi av en doft av örter och brynt smör. Kallskänkan Josefine är redan i full gång med att förbereda dagens lunch. När det inte är turistsäsong lägger många av Ölands företagare affärsluncher och konferenser på hotellet.

På en ö, långt ifrån fastlandet kan det ibland vara svårt att få fram bra råvaror. Att bara laga ekologiskt skulle vara en omöjlig uppgift och det händer inte sällan att leveransen av färsk fisk från Göteborg är försenad. Vi får vänta ett par timmar innan makrillen äntligen kommer och kan stekas och serveras med rabarberdressing.

Känd från P1:s Meny
Karin och de andra i köket är på gott humör, trots försenad fisk, de skojar och diskuterar recepten, smakar av och kommenterar.
Maten till Veteranen fotograferas på hotellets innegård med stenläggning och rabatter. Här kan gästerna själva gå runt och dofta på örterna som sedan serveras i restaurangen.

Karin Fransson är inte utbildad till kock men hon har alltid varit intresserad av mat.
– Som 11-åring arbetade jag på ett pensionat och hjälpte till. Där lärde jag mig massor! Egentligen kände jag nog redan då att det var mat och matlagning som var min grej, säger hon.
Hennes stora intresse för örter kommer också från barndomen i södra Tyskland då familjens enkla mat alltid piffades upp med de örter man kunde odla själv eller hitta i dikesrenen.

Många svenskar känner igen Karin Franssons röst från radions matprogram Meny där hon i 16 år har presenterat sina recept och tipsat om matlagning.
– Det är verkligen inte lätt att förklara olika smaker i radion men vid det här laget finns det en hel receptbank med mina recept där, säger hon.

Genom åren har många kockar kommit och gått i köket på Hotel Borgholm. Karin har lärt dem att laga mat på hennes sätt och nu hoppas hon kunna lära någon som så småningom kan ta över helt.

Krävande yrke
– Vi har ganska många gäster som inte kommer om det inte är jag som står i köket så jag har ganska stora krav på mig. Det gör mig ganska låst men samtidigt är det härligt, säger hon.
Hennes energi för den goda maten tar aldrig slut men kockyrket är krävande.
– En manlig kock kommer hem, pustar ut och får en macka. Som kvinna får jag göra min macka själv, säger hon. Det är inte så lätt för tjejer att välja det här yrket med tunga lyft och konstiga arbetstider.

Karin börjar själv känna av förslitningar i axlar och armar.
– Min personal går och tränar varje måndag. Jag önskar att någon hade sagt åt mig att göra det när jag var yngre, säger hon. Själv går jag och får massage och gör övningar där jag töjer ut mina muskler. Dessutom går jag gärna på långpromenad när jag har möjlighet.

En dag i veckan har Karin ledigt. Då åker hon gärna ut i den Öländska naturen och fågelskådar. Hon har sett omkring 150 olika arter och det senaste krysset var en snösiska.
Annars är Karins stora intresse att åka ut och plocka vilda örter. Hon har egna örtställen som andra har svampställen, dit hon åker och plockar vild oregano, myskmadra och körvel.
– Det är mitt livselixir att åka ut och plocka örter, säger Karin Fransson.

Text:  Malin Ottosson
Foto:  Björn Tesch



Foto: Björn Tesch

Utmärkelser till Karin Fransson
i urval:

Årets Gastronomiska hyllning i White Guide, 2008
Journalisternas kock, 2008
Allt om Mats stora matpris, 2007
Årets Werner, 2007
Uttagen till Leading Ladies of World Cuisine i Australien, 2004
Gastronomiska akademiens guldmedalj, 1997
Årets Ölänning 1992

Hotell Borgholm
Hotellet ligger mitt i den lilla staden Borgholm på Öland.
45 rum är fördelade på tre byggnader.
Två övernattningar i dubbelrum med frukost och två middagar på Karins restaurang kostar strax över 2 000 kronor per person.
En genomsnittlig trerätters finsmakarmeny med vin på restaurangen kostar cirka
1 000 kronor per person.

Hos Sveriges Radio hittar du fler av Karin Franssons recept:

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas