Varför är förpackningar så svåra att öppna?
Foto:Colourbox
Personligt | Sofia Danielson

Varför är förpackningar så svåra att öppna?

Varför är dagens förpackningar krångligare än gårdagens? Och var finns gamla hederliga hjälpmedel?

Publicerad 2012-04-16

Har i senaste numret (Veteranen nr 3, 2012) läst med stort intresse om diverse hjälpmedel. Det mesta och litet till har jag redan. Men en del blir man ju nästan förbannad över. Varför var allt bättre förr?!

Öppna burkar – ja de flesta sorters förpackningar för resten – är ju inte det lättaste nu för tiden och i synnerhet inte när man blir svag och fumlig i fingrar, händer och handleder. Sid 43 i Veteranen 3/2012: ”Frost” att öppna burkar med är ju rena förolämpningen för svaga händer! Jo, den går väl att använda till en burk som man själv har skruvat locket på. Men absolut inte till att öppna en nyinköpt oöppnad burk med – åtminstone inte den gummiduken som jag har haft i minst 10 år.
Men i samma låda har jag två olika tångkonstruktioner med räfflade griparmar. Ingen av dem skulle jag kunna klara mig utan! De är bra till olika saker. Jag bor på Lidingö och ställer gärna upp för att demonstrera dem.
Om de inte finns i tillverkning nu – jag har haft dem i 10-20 år skulle jag tro – så kunde väl Veteranen eller kanske rentav hela stora SPF söka upp någon pigg tillverkare i Småland – gärna med kontakter i Kina eller annat land med löner som även gamla pensionärer kan betala.
Sedan kommer jag ihåg en konstruktion till, som jag köpte på 70-talet, tror jag, och monterade hos min svärmor under ett av hennes överskåp. Det var en vinkel med skänklarna utformade så att de grep om locket och ”tog tag” i det. Och så vred man till.

Varför har alla förpackningar blivit så svåra att hantera??????? Mjölktetror med skruvlock är väl bara bra för ungdomar som skall ”halsa” en fil eller en mjölk på gatan.
Förpackningarna för tvål (hos något av våra apoteksbolag) och tvättmedel från Grumme kräver minst 3 händer: man måste hålla i förpackningen med två händer för den är så ”slankig” och om man ska hälla upp den rätta mängden i ett graderat mått, så måste en hand hålla i måttet och hålla upp det mot ljuset för att kunna avläsa mängden korrekt. Försök själv!

Dessa ”bysnillen” till förpackningsingenjörer, som har ”utvecklat” dessa misslyckade innovationer borde sättas i karantän och själva försöka använda sina skapelser, som varje vanlig husmor måste fixa för att vardagen skall fungera. Sedan kan dom ju sätta sig vid ritbordet igen och hitta på något användbart i stället.

Hjärtliga och upprörda hälsningar
Sofia Danielson

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas