Aksum, den heliga staden
Blogg

Aksum, den heliga staden

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-22

Aksum är en pärla, ett unikum i Etiopien. Kullerstensgator, rent, lugnt och behagligt. En avslappnad stad. Inte det stök och konstant väsen som finns i andra etiopiska städer.
Aksum är den etiopiska ortodoxa kyrkans heligaste plats. Det var härifrån som kristendomen började spridas till Eritrea, Etiopien m.fl länder.
Aksum var drottning Shebas stad. Hon blev enligt legenden förförd av kung Salomon i Jerusalem. Deras son Menelik tog med sig Moses stentavlor med de 10 budorden från templet i Jerusalem. Med tavlorna åkte han till Aksum där han blev kung. Staden var en viktig antik stad som under mer än tusen år dominerade sjöhandeln mellan Afrika och Asien. Bevisligen fanns staden åtminstone från 400 f.kr till 700 e.kr.

Precis som i Lalibela känns den ortodoxa kristendomen som en lära med ett mycket fast grepp och djupa rötter. Jag känner starka religiösa vibrationer. Överallt ser jag många troende som ber böner i och kring stadens alla kyrkor.

Den så vilktiga kyrkan Holy Mary of Sion

 

Kyrkans ceremoniella käppar
I denna kyrka finns Moses stentavlor
En av prästerna på det stora kyrkoområdet

Aksum har mycket historia att visa upp. Förutom stadens kyrkor finns här drottning Shebas bad och palats. Många obelisker står ståtligt uppställda och vittnar om fornstora dagar. Den största obelisken är högre än alla egyptiska obelisker. En obelisk, “den romerska”, stals av Moussolini. Den sattes upp i Rom och fick namnet “den romerska”. Efter långa förhandlingar mellan länderna kom den till slut tillbaka till Aksum år 2005.

Drottning Shebas bad
Romobelisken och den stora obelisken
Typisk etiopisk restaurang
Dromedar-karavan som kommit med salt från östra Etiopien
Det jättelika fikonträdet kring vilket många av Aksums religiösa ceremonier sker

I Etiopien är det den julianska kalendern som gäller. Inte nog med det, här ligger man sex timmar före “normal” tid. Gång på gång frågar jag oskyldigt om när det serveras frukost. “Ja den serveras klockan ett och slutar fyra” blir svaret. När jag tittar barskt ändras tiden till europeisk tid. Jag missar nästan Mehelela – processionen. Den går månadens första sju dagar klockan 11.00. Vilket för mig innebar 13/2 klockan 05.00.

Vad är då Mehelela-processionen? Tänk er 2000 djupt troende ortodoxa katoliker som med tända ljus går runt Aksums heliga kyrkor. De sjunger medryckande, är samtliga klädda i vitt och har ett levande ljus. Som ett gigantiskt Sankta Lucia-tåg. Ryser i hela kroppen när tåget närmar sig och passerar tätt förbi. Mycket, mycket stämningsfullt.

Mehelela-processionen
Mehelela vid fikonträdet
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas