Så blir särskilt boende ett hem
Arkitekterna Maria Whyte och Fredrik Nyström funderar på hur de ska skapa så trevliga äldreboenden det bara går. Foto: Tomas Södergren
Boende | tema boende

Så blir särskilt boende ett hem

Morgondagens äldreboenden kan byggas smart med välfärdsteknik och inredas vackert med omsorg. Snart står de första husen färdiga för inflyttning.

Jan Arleij
Publicerad 2024-03-06
Både möbler, färger och material har noga valts ut för att skapa hemtrevnad. Illustration: Sehlhall

Ett särskilt boende ska inte se särskilt ut på något sätt, det ska hellre se ut som ett hem. Det kan låta självklart men är det tyvärr långt ifrån alltid. Prägeln på dagens äldreboenden är nästan alltid institutionens.
Sverige behöver bygga hundratals nya äldreboenden de kommande åren.
Parallellt med att vi blir allt fler äldre med allt bättre hälsa trycks ålderismen sakta men säkert tillbaka – insikten växer varje dag om att gamla fortsätter att vara de människor de alltid har varit.
Exempelvis med ett behov av att få bo med hemkänsla livet ut. Något alla vet främjar hälsa, livskvalitet och återhämtning. Det är ingen dröm för någon att flytta in på en institution.
I denna skärningspunkt försöker det uppstickande fastighetsbolaget Sehlhall nischa in sig med ett nytt sätt att bygga särskilda boenden. Boenden där inte bara de äldre själva, utan också personal och anhöriga ska kunna trivas.
På Sehlhalls kontor i centrala Stockholm står en rad modeller över hur det ska se ut. En föreställer det nya så kallade seniorkvarteret i Täby som blir klart för inflyttning under 2027.
Boendet får grannar i form av senior- och trygghetsbostäder, en gruppbostad och en bygata som ska bli kvarterets hjärta med kafé, frisör, fotvård och dagverksamhet.
En grundläggande tanke är att huskropparna står runt omslutna gårdar som skapar trygghet och lugna platser att mötas och umgås på.
Äldreboendet med 60 lägenheter får en stor takterrass med pergola, och indragna och inglasade balkonger på alla avdelningar.
– Det skapar en stimulerande miljö med sammanlänkade verksamheter som kan förstärka och ge synergier åt varandra, säger arkitekten Fredrik Nyström. Vi tror och hoppas att det här projektet blir en inspirationskälla för andra kommuner.

Redan nästa år kommer ett äldreboende i Nynäshamn att stå klart. I och med det blir det också premiär för ett nytt sätt att inreda.
I tre år har Maria Whyte och hennes arkitektkollegor på design- och brandingstudion Whyte Lilja och fastighetsbolaget Sehlhall samarbetat tätt för att hitta ett sätt att förändra upplevelsen av ett särskilt boende – ur allas perspektiv: de boende, personalen och de anhöriga.

Man har valt färger, känt och klämt på hundratals sorters material och textilier. Rubb och stubb är genomtänkt, från färg på väggar, material på golv och mattor till hur toalettens stödstång ska kännas varm att hålla i och hur ljuset programmeras att automatiskt stötta dygnets olika rytmer med skiftande styrka och värme.
Det nya sättet att inreda går under namnet ”Tid för omtanke”.
– Det går ut på att skapa ett hem på riktigt som människor verkligen vill bo och kan trivas i. Då är omsorgsfull design och formgivning grunden.
Hur ska ni göra för att skapa den där hemkänslan?
– Med genomarbetade arkitektoniska lösningar får hemmet en hemtrevlig atmosfär. Naturnära material, noggrant utvalda möbler och textilier och en varm och mjuk belysning gör också stor skillnad.

Seniorkvarteret i Täby kan bli unikt för Sverige. Illustration: Sehlhall

Golven är ett exempel när det kommer till materialval. De gamla linoleummattornas tid är förbi. Nu är det vinylgolv med ådring och struktur. Går man barfota känns det som att gå på ett äkta trägolv.
– På väggarna i badrummen jobbar vi med granitkeramik som liknar sten för att skapa en varm upplevelse.
Maria Whyte beskriver hur alla delar av boendet, från den egna lägenheten till huvudentrén, kan göras inbjudande och hemlika.
Även utemiljön har man tänkt på. Där har man även tagit hjälp av ett trädgårdsföretag.
– Vi vill skapa boenden som både vi och våra föräldrar uppskattar och som utmanar dagens ofta institutionella lösningar, säger Fredrik Nyström.

Både möbler, färger och material har noga valts ut för att skapa hemtrevnad. Illustration: Sehlhall
Jan Arleij
Publicerad 2024-03-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas