Stort engagemang för seniorers boende
Foto: Getty Images
Nyheter | Bostäder

Stort engagemang för seniorers boende

Byt namn på bostadstillägg för pensionärer till bostadspension. Det föreslår SPF Seniorernas expert Fredrik von Platen.

Jan Arleij
Publicerad 2024-03-18

Förslaget var en av många idéer som fördes fram när SPF Seniorerna Svalöv i samarbete med PRO Svalöv bjöd in till ett seminarium om boendefrågor.

Många drar sig för att ansöka om bostadstillägg eftersom man inte vill bli bidragsberoende. Men tillägget är inte ett bidrag utan en del av pensionssystemet, något som dock inte trängt igenom i folks medvetande.

Effekten är förödande: Endast 14 procent av landets pensionärer får bostadstillägget idag, fast många fler har rätt till det.

Detta och många andra infallsvinklar lyftes på seminariet, som väckte stort intresse. Närmre 140 personer deltog och fyllde därmed Folkets Hus i Svalöv till brädden.

Ser olika ut

Karl-Erik Kruse, tidigare kommunpolitiker i Svalöv, inledde dagen med att visa statistik för befolkningsutvecklingen i Svalöv i olika åldersgrupper.

En grupp sticker ut särskilt. 2033 beräknas andelen 80-100-åringar ha ökat med 30 procent i kommunen, vilket tydligt illustrerar vikten av att planera boenden för äldre med större hjälpbehov.

Men för politiker och samhällsplanerare handlar det också om att se hur heterogen gruppen äldre är.

Fredrik von Platen.

Fredrik von Platen betonade att det talas alltför mycket om särskilda boenden och att mer fokus behöver läggas på bostäder för relativt friska äldre.

– Vad som framför allt behövs är vanliga lägenhetshus med god tillgänglighet och en gemensam lokal med en träffpunkt för de som vill.

Framtidstankar

De närvarande fick också svara på frågor om deras nuvarande boendeform och tankar inför framtiden.

– Det framkom att cirka 75 procent bodde i egna villor. Merparten hade funderat på att byta boende men ännu inte gjort slag i saken. För de flesta var det viktigt, eller mycket viktigt, att bo kvar i samma kommun, berättar Marjolein van Leusen som är kommunikationsansvarig vid SPF Seniorernas Skånedistrikt.

Inte dyrare

Anledningen till att många bor kvar i egen villa trots att man egentligen önskar flytta till ett mindre och mera lättskött boende är att man tror att det är billigare.

– Fast om man tittar på helheten blir det kanske inte dyrare att flytta till en hyres- eller bostadsrätt, inte minst med tanke på om man har rätt till bostadstillägget, säger Marjolein van Leusen.

”Mycket att vinna på att tänka framåt”

Boendedagen som ägde rum den 27 februari innehöll också ett panelsamtal med från vänster tidigare kommunpolitikern Karl-Erik Kruse, Marlene Andersson, socialchef för vård och omsorg i Svalövs kommun, SPF Seniorernas sakkunnige Fredrik von Platen, Inger Sellers, sakkunnig i boendeplanering för Region Skåne och Michael Jönsson, VD för kommunalägda Svalövsbostäder AB.

Ett fokus låg på praktiska detaljer om hur äldre bostadshus kan anpassas så att människor kan bo kvar i sina bostäder livet ut. Exempelvis har äldre trevåningshus från 60- och 70-talen nästan alltid en halvtrappa upp och saknar hiss. Det är i många fall möjligt att installera hissar i äldre hus, men det är alltid en kostnadsfråga samtidigt som anslagen till bostadsanpassning har minskat, konstaterade panelen.

Vid nybyggen idag är det viktigt att inte bara tänka på ”här och nu”, utan titta flera decennier framåt, särskilt vad gäller trappor och toaletter, konstaterade panelen. Men det gäller också att öppna upp för möjligheten att framöver kunna få avancerad sjukvård i hemmet. Om bostäder är anpassade från första början behöver folk inte flytta, vilket också skulle spara mycket pengar åt kommunen.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-03-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas