Vad händer med elen?!
Vi kan spara på el utan att behöva sänka vår livskvalitet. Foto: Getty Images
Ekonomi | elkostnader

Vad händer med elen?!

El har plötsligt blivit något alla pratar om. Priser som skjutit upp till historiskt höga nivåer skapar oro och stress. Vi tvingas tänka till kring våra vanor. Energiexpert Lasse Ejeklint tror att vi måste vänja oss vid det nya läget ett bra tag framöver. Längre ned - fler sätt att spara el!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-02-24

Länge har vi tagit elen för givet. Den har bara funnits där. Vad den kostade tänkte vi inte på eftersom den varit relativt billig. Men inte nu längre.
Elpriserna har nått oanade nivåer på kort tid och många fasar för när elräkningen dimper ner. Andra vet ganska exakt vad den kommer att hamna på eftersom de kan följa sin elförbrukning via en app eller elbolagets hemsida.
Lasse Ejeklint är energiexpert och klimatcoach på Vattenfall. Han har jobbat med energifrågor i fyra decennier. Aldrig förr har intresset för ämnet varit så stort som nu. Nyligen kom han ut med boken Energismart – spara el och pengar, som han beskriver lite som en kokbok med en mängd olika ”recept” som alla syftar till att spara energi.

– Jag tror att vi kommer att få ett nytt beteende när det gäller energianvändningen. Man kan jämföra med hur det var under pandemin när vi plötsligt fick vänja oss vid munskydd och att sprita händerna. Det kändes märkligt först men blev ganska snart till en vana. På samma sätt kommer vi att vänja oss vid att tänka till kring vår elförbrukning, tror Lasse Ejeklint.
Undersökningar har visat att exakt likadana hus i ett radhusområde kan skilja sig åt enormt mycket i energiförbrukning. Medan man i ett hus gjorde av med 10 000 kWh per år kunde man i huset intill göra av med 25 000.
– Det har förstås att göra med hur många som bor i huset. Men också en hel del på våra vanor. Hur varmt man har inne, hur mycket vatten man gör av med. Det finns alltså potential, vi kan påverka vår elförbrukning mer än vi tror. Det är det som är det positiva i det hela, menar Lasse Ejeklint.

Man har redan kunnat se att svenskarnas energiförbrukning gått ner 2022 jämfört med 2021.
– I snitt sjönk energiförbrukningen runt 10-20 procent bland hushållen och det tycker jag är ganska fantastiska siffror. Det betyder att om vi kan ändra våra vanor kan vi skära ner rejält på elen. För industrin är det en annan sak. De behöver sin el i produktionen och kan inte alltid påverka på samma sätt, även om det finns potential där också. I hemmen finns stora möjligheter. Kombinationen av att vi blir mer medvetna och ändrar vårt beteende kan göra skillnad.
I boken har Lasse med många tips på hur man kan göra för att spara på el både i stort och smått. För ett hushåll står uppvärmningen för den största delen av energikostnaden och det är också där man kan göra de största besparingarna. Allt från större investeringar som att installera bergvärmepump till att sänka värmen i vissa rum och dra ner persiennerna mörka vinterkvällar. Många bäckar små blir till slut något som gör skillnad.

– Har man möjlighet att gå över från elvärme till ett energieffektivare värmesystem i sitt hus tycker jag att man ska göra det, oavsett hur gammal man är. Det har visat sig att om man installerar exempelvis solceller eller värmepumpar går huset direkt upp i värde mer än vad installationen kostade. Många som bott länge i sina hus har ju inte heller så höga lån, då kan man låna på huset för att installera ett nytt värmesystem. På så sätt får man mer pengar över varje månad. Pengar man kan ha roligare för än att betala elräkningar med.
Själv bor Lasse Ejeklint i lägenhet men gör vad han kan för att bli mer energieffektiv där.

– Trots att jag har LED-lampor som inte drar mycket släcker jag lamporna i större utsträckning än tidigare. Det gör ingen jättestor skillnad men det känns bättre. Tvätten hänger jag ut på tork först och sen får den torka färdigt inomhus. Nu på vintern blir det som att man frystorkar den. Fukten dras ut ur tyget som sedan stelnar. Men det blir inte så att den börjar droppa sen när den torkar klart för den mesta fukten har redan gått ur tyget.
Andra tips Lasse brukar föra vidare är att om man vill unna sig att bada i stället för att duscha kan man gärna låta vattnet svalna i karet innan man tömmer det. Då får man ut mer av värmen – och fukten gör dessutom gott för vår torra inomhusluft.

Allt har betydelse, ett förändrat beteendemönster är det som kommer att göra skillnad i slutänden.
– Men vi ska inte ta på oss tagelskjorta, bara bli mer effektiva. Det går att dra ner på elförbrukningen och fortfarande ha ett mycket bekvämt liv.
Vad tror han om framtiden, kommer vi att komma tillbaka till de elpriser vi var vana vid tidigare?
– Jag tror det kommer att dröja ett tag innan priserna går ner, särskilt som vi har ett krig som påverkar priserna inom EU. Vi får nog också vänja oss vid det här med väldigt varierade priser eftersom vindkraftens andel ökar i alla länder. Det har länge varit så att man bygger ihop energisystemen. Det är bra för oss som använder el. Blåser det mycket i Danmark får vi mer billig el från deras vindkraftverk. Men nu när elen blivit så dyr i Europa spiller det över på oss. Kriget som pågår är också ett energikrig. Tyskland fick fyrtio procent av sin elförbrukning täckt av gas från Ryssland före kriget.

Han tror att en konsekvens av kriget i Ukraina kommer bli att fler länder kommer att sträva efter att gå över mer till att producera fossilfri el, vilket är positivt för klimatet.
– Men det kommer ta tid, det måste bland annat byggas nya anläggningar.
I Sverige är hundra procent av elen fossilfri eftersom den produceras i vattenkraftverk, vindkraftverk och kärnkraftverk.

Fler sätt att spara el

För dig som bor i lägenhet

  • Har du golvvärme i badrummet? Stäng av den under större delen av året och ha den aldrig inställd på högre än temperaturen i övriga lägenheten. Om badrumsdörren är öppen kommer golvvärmen i så fall att gå i gång för att värma upp resten av lägenheten till den temperatur den är inställd på.
  • Se till att temperaturen i frys är -18 och kyl +4 grader. Frosta av frysen med jämna mellanrum. Dammsug också baksidan på skåpen. Avfrostade och dammfria drar de mindre el.
  • Fyll alltid tvätt- och diskmaskin helt. Kör dem sent på kvällen när elpriset är lägre. Det är långt ifrån alla som har timpris i sina elavtal, men det gör även skillnad om vi minskar på elförbrukningen under de timmar som flest använder el. Mindre efterfrågan på el ger lägre priser.
  • Byt duschmunstycke till en mer snålspolande variant.
  • Se till att inte möbler eller gardiner är precis framför elementen så att värmen kan nå ut i rummet.
  • Koka hellre vatten i vattenkokare än på spisen.
  • När något går sönder hemma, som en diskmaskin eller liknande, se till att skaffa en ny som är energisnål. Det lönar sig även om den är lite dyrare i inköp.

För dig som bor i villa

  • Börja med små åtgärder (se lägenhetstipsen). Om du funderar på att göra större investeringar för att spara energi är det bra att börja med att se över sin förbrukning och göra mindre åtgärder för att se hur mycket man faktiskt förbrukar. Vill du sedan installera exempelvis solceller på taket vet du vilken kapacitet du behöver.
  • Har du möjlighet är det absolut en bra investering att byta till ett energieffektivt värmesystem som bergvärme, jordvärme eller sjövärme (alla går ut på att hämta värme utifrån och låta det värma upp huset). Det handlar om en stor investering, i grova drag cirka 150 000 – 200 000 kr, men man kan å andra sidan få ner sina uppvärmnings- och elkostnader med så mycket som 80 procent. Investeringen återbetalar sig på mellan 7–15 år.
  • En mindre investering som många med direktelvärmda hus gör är att skaffa luftvärmepump som ett komplement till det befintliga värmesystemet. Här handlar det om en investeringskostnad på runt 20 000 kr och du kan sänka dina uppvärmningsbehov med upp till 55 procent. Fungerar bäst om man har en relativt öppen planlösning så att värmen lätt kan spridas. En bonus med en luftvärmepump är att den under varma sommardagar i stället kan göra inomhusluften svalare.
  • Se över tätningslisterna runt fönster och dörrar. Om de är i dåligt skick – byt ut dem så att inte värmen försvinner ut. b

Dölj faktaruta

Sveriges elproduktion 2021

Vattenkraft 43 %
Kärnkraft 31 %
Vindkraft 16 %
Värmekraft 9 %
Solkraft 1 %

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-02-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas