Äldreministern: Det här måste bli en väckarklocka
Foto: Getty Images
Nyheter | Personalkris

Äldreministern: Det här måste bli en väckarklocka

Samma problem som fanns för 20 år sedan kring bemanningen i äldreomsorgen gäller fortfarande. Läget har om möjligt blivit ännu sämre.

Jan Arleij
Publicerad 2025-02-06

Det menar Socialstyrelsen som i en rapport försöker peka ut vad som måste göras.

Redan för 20 år sedan, 2004, gjorde Socialstyrelsen tillsammans med nio andra myndigheter, arbetsgivare och fackförbund en utredning där i stort sett samma problem med kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen lyftes.

Ett exempel ur den nya rapporten på de brister som drabbar äldreomsorgen och därmed många äldre gäller sjuktalen.

Dubbelt så många

Undersköterskor i äldreomsorgen är sjukskrivna dubbelt så länge och dubbelt så ofta som andra yrkesgrupper.

Om undersköterskorna hade lika många sjukdagar per år som genomsnittet på arbetsmarknaden – 10 i stället för 21 sjukdagar – så skulle det innebära en ökning av undersköterskors arbetstid motsvarande 6 000 årsarbetare.

– Att sjuktalen är så höga beror till stor del på brister i arbetsmiljön. Personalen behöver bättre balans mellan krav och resurser som stöd från organisationen och bättre tillgång till sina chefer, säger Christine Tell, enhetschef för Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg.

Ett annat exempel: Hela 49 procent av omsorgspersonalen arbetar deltid. Om den deltidsanställda personalen skulle öka sin arbetstid med tre timmar i veckan skulle det motsvara 8 300 helårsanställda.

Mycket kan göras

Socialstyrelsen vill nu se åtgärder på nio områden:

  1. Förbättra arbetsmiljön för att minska sjukskrivningarna.
  2. Utforma planering och schemaläggning så att fler som arbetar deltid orkar arbeta mer.
  3. Öka andelen fasta anställningar.
  4. Minska antalet medarbetare per chef.
  5. Uppmärksamma jämställdhetsperspektivet och analysera varför män är mindre sjukskrivna och oftare arbetar heltid än kvinnor.
  6. Locka fler män till yrket.
  7. Stärk språkförmågan hos personalen så att alla medarbetare har de kunskaper i svenska som krävs för att utföra arbetet med kvalitet och säkerhet.
  8. Erbjud kompetensutveckling för att göra arbetet mer attraktivt och stärka kvaliteten i verksamheten.
  9. Uppmärksamma, värna om och förstärk de positiva aspekter som gör att tre av fyra tycker att arbetet är meningsfullt.

Att 75 procent av de som arbetar inom vård och omsorg tycker att arbetet är meningsfullt är faktiskt högre än i andra branscher, enligt Socialstyrelsen.

Sabina Orstam.

Det är inte minst relationen till de äldre, upplevelsen av att göra skillnad och gemenskapen med kollegor som är betydelsefulla förklaringar.

Något som också borde ge förutsättningar för att locka fler till äldreomsorgen.

– För att behålla och locka fler medarbetare till yrket är det därför viktigt att uppmärksamma, värna om och förstärka de positiva sidorna av att arbeta i äldreomsorgen, skriver Socialstyrelsens avdelningschef Sabina Orstam och Christine Tell i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Äldre och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) säger i en kommentar att situationen är helt orimlig.

Anna Tenje.

Rapporten måste bli en väckarklocka för kommunerna, menar hon.

– Det är helt oacceptabelt att äldreomsorgen fortfarande präglas av samma problem som vi har sett och haft statistik för sedan 20 år tillbaka, säger Anna Tenje till Dagens Samhälle. Rapporten är en skarp uppmaning till kommunerna att ta tag i de här frågorna.

Ledarskap sökes

Hon understryker behovet av att satsa på cheferna inom äldreomsorgen. Något som kommunerna kan göra genom äldreomsorgslyftet.

– Vi förtydligar nu i ett uppdrag till Socialstyrelsen för 2025 att vi gärna ser att man nyttjar de här pengarna från staten för att stärka ledarskapet.

48 medarbetare på varje chef

✔ 18 procent av personalen i äldreomsorgen är män. Andelen är högst i Västerbottens län (29 procent) och lägst i Jönköpings län (12 procent).
✔ 42 procent av de som arbetar i äldreomsorgen är utlandsfödda. Andelen är högst i Stockholms län (69 procent) och lägst i Gotlands län (19 procent).
✔ Undersköterskor i äldreomsorgen är i genomsnitt sjukskrivna 21 dagar per år. Genomsnittet för alla yrkesgrupper på arbetsmarknaden är 10 dagar.
✔ Första linjens chefer i äldreomsorgen ansvarar för i genomsnitt 48 medarbetare. Det är dubbelt så många som genomsnittet på arbetsmarknaden.

Källa: Socialstyrelsens rapport ”Personalen i äldreomsorgen”

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2025-02-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas