Nya pengar till bättre äldreomsorg
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje: Äldreomsorgslyftet blir kvar. Foto Magnus Liljegren
Nyheter | Budgeten

Nya pengar till bättre äldreomsorg

Regeringen förlänger det så kallade Äldreomsorgslyftet. 1,7 miljarder kronor per år under tre år ska bidra till att förbättra kompetensen inom äldreomsorgen.

Jan Arleij
Publicerad 2023-09-08

Beskedet kom på en pressträff på fredagen (8/9) med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och statsminister Ulf Kristersson (M).

Frågan om Äldreomsorgslyftets framtid har legat på Anna Tenjes bord sedan hon tillträdde för ett år sedan. Bland annat har kritik riktats mot att stimulanspengarna inte nått ut till alla landets kommuner.

Vilka villkor som regeringen tänker ställa på kommunerna för att få ta del av statsbidraget framgick inte under presentationen som ägde rum på vård- och omsorgsboendet Kungsgården i Kungsängen.

– Det får vi återkomma till när uppdraget konkretiseras, säger Anna Tenje till Dagens Samhälle.

– Medarbetarnas kompetens är helt avgörande för hur de äldre har det, sa Ulf Kristersson under framträdandet på Kungsgårdens vård- och omsorgsboende.

– Satsningen är en del av budgetpropositionen för 2024 så det är när den presenteras i sin helhet den 20 september som det går att läsa om den i budgeten, säger pressekreterare Sebastian Tham till Senioren.

– Formerna för satsningen återkommer regeringen till när den ger uppdraget till Socialstyrelsen.

Det kan ha varit pandemin som utgjort största problemet för kommunerna att söka och använda statsbidraget, som infördes av den förra regeringen. 2023 års medel är i alla händelser redan slut.

Anna Tenje.

I dagsläget kan bidraget gå till utbildningar inom vård och omsorg och till chefer. Anna Tenje kan tänka sig att bredda användningen:

– Personalens kompetens behöver öka på många olika sätt. Det handlar inte bara om att säkra medicinsk kompetens genom undersköterskeutbildningar, utan kan även finnas behov av bättre språkkunskaper.

Viktigt besked

SPF Seniorerna välkomnar en satsning på kompetensutveckling av personal inom äldreomsorgen.

– Det är efterlängtat och bra att regeringen undanröjer den osäkerhet som har funnits kring äldreomsorgslyftets framtid och tar tydlig ställning för kompetensstärkning av äldreomsorgens personal. De anställda som har påbörjat utbildning har nu möjlighet att avsluta den och fler kan ta del av kompetenslyftet, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en kommentar.

Eva Eriksson.

– Samtidigt måste regeringen säkra att medlen verkligen kommer till användning i alla kommuner.

Stora behov

Det finns ett stort behov av kompetensutveckling inom äldreomsorgen och det efterfrågas av både personal och kommuner, poängterar Eva Eriksson.

– Breda och kraftfulla kompetenssatsningar har vi i SPF Seniorerna länge påpekat behovet av, det gagnar alla de seniorer som är beroende av äldreomsorg.

Ställt krav

I en debattartikel i Dagens Samhälle i somras tryckte Eva Eriksson på vikten av att Äldreomsorgslyftet behöver en fortsättning.

Anna Tenje tryckte i en intervju med Senioren i våras på hur viktigt det är för äldreomsorgen att lyckas med kompetensförsörjning och kompetensutveckling. 

Anna Tenje och Ulf Kristersson på besök i Kungsängen. Foto Magnus Liljegren

Det är Äldreomsorgslyftet

Går ut på att höja kompetensen bland personalen i äldreomsorgen.
Anställda får studera till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-09-08
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas