Kommuner avstår från pengar till personal
Foto: Gettyimages
Nyheter | Omsorg | Äldreomsorg

Kommuner avstår från pengar till personal

Var sjunde kommun tog inte chansen att höja kvaliteten i äldreomsorgen fast att pengar fanns att få från staten.

Jan Arleij
Publicerad 2021-01-12

Regeringen kallar sin satsning på Kompetenslyftet för historisk.

Men 40 av landets 290 kommuner har inte lämnat in någon ansökan alls. Ytterligare tio har sökt en del av pengarna, visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort.

Ett lyft

Tanken med kompetenssatsningen som också kallas Äldreomsorgslyftet är att 10 000 personer inom äldreomsorgen ska utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid, för att sedan kunna få tillsvidareanställning på heltid.

Kombinationen av en tryggare anställning, heltid och utbildning är en viktig del i att stärka äldreomsorgen, menar regeringen.

60 miljoner

Men långt ifrån alla kommuner verkar alltså vara med på tåget. Sammanlagt har landets kommuner tagit ut 399 av de 462 miljoner kronor som är avsatta för Äldreomsorgslyftet för 2020. 14 procent av bidragen tycks därmed brinna inne.

Nästan fyra miljarder

I samband med höstbudgeten breddade och förlängde regeringen satsningen för kompetenslyftet för äldreomsorgen. De 2,2 miljarder kronor för 2020 som avsattes i våras kompletterades med ytterligare 1,7 miljarder kronor för 2021. År 2022 blir det 510 miljoner kronor och för 2023 totalt 210 miljoner kronor.

Dölj faktaruta

Det är framför allt mindre kommuner som inte har ansökt om pengar eller som bara har ansökt om delar av dem, skriver Dagens Samhälle.

Enligt Socialstyrelsen som hanterar ansökningarna har myndigheten fått signaler från kommunerna om att de inte hunnit formulera ansökningar och bygga upp utbildningar.

Skalas upp

Men regeringen, fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna SKR (Sveriges kommuner och regioner) är ändå optimistiska.

I en debattartikel i Dagens Samhälle (7/1) skriver socialminister Lena Hallengren, Kommunals ordförande Tobias Baudin och SKR:s ordförande Anders Knape att satsningen ska ”breddas och skalas upp” ytterligare under de kommande åren.

– Fler anställda med rätt kompetens, färre tidsbegränsat anställda och fler heltidsanställda kommer att bidra till att stärka äldreomsorgen, skriver de.

Andra branscher

Under året som gått har anställda inom vård och omsorg jobbat oerhört hårt för att vårda sjuka och rädda liv. De behöver få fler kollegor med rätt kompetens, skriver Hallengren, Baudin och Knape och konstaterar samtidigt att många företag i andra branscher tvingats att säga upp personal.

– Kompetenslyftet för äldreomsorgen kan bidra till att locka permitterade och uppsagda personer från andra branscher att ställa om och utbilda sig för att arbeta i äldreomsorgen.

Goda marginaler för många kommuner – läs mer här.

De nobbar gratis äldrelyft

Kommunala pensionärsråd har att granska särskilt följande kommuner som valt att inte satsa på statligt stöd för att vidareutbilda sin personal inom äldreomsorgen.

Alvesta
Bjuv
Botkyrka
Boxholm
Bromölla
Falköping
Flen
Färgelanda
Gnesta
Gullspång
Gävle
Hallsberg
Herrljunga
Höganäs
Högsby
Höör
Klippan
Kristinehamn
Kungsör
Laxå
Lysekil
Malå
Munkedal
Munkfors
Nykvarn
Sala
Salem
Sandviken
Sotenäs
Söderköping
Tranås
Täby
Töreboda
Uppvidinge
Vadstena
Vaggeryd
Valdemarsvik
Vaxholm
Vetlanda
Örkelljunga

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-01-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas