Äldreomsorgens tragedi i maktens centrum
Foto: Getty Images
Nyheter | Omsorg | Pandemin

Äldreomsorgens tragedi i maktens centrum

Katastrofen i äldreomsorgen fick en huvudroll när partiledarna drabbade samman i årets första riksdagsdebatt.

Jan Arleij
Publicerad 2021-01-14

Sällan eller aldrig har äldreomsorg haft en så central plats i en partiledardebatt som i gårdagens (13/1).

Pandemin medförde att endast partiledarna fanns på plats i riksdagen. Men intensiteten och engagemanget satte en frän ton i debatten.

Nooshi Dadgostar.

Regeringen fick utstå hård kritik från höger och vänster för sin pandemistrategi.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, som gjorde sin första partiledardebatt, satte fokus på resursbristen inom svensk sjukvård och det splittrade ansvaret för äldreomsorgen.

– Stefan Löfven behöver reda ut vem som ansvarar för katastrofen inom äldreomsorgen så att det aldrig händer igen, sa Nooshi Dadgostar.

Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) sa att behovet av ett nytt ledarskap i Sverige aldrig varit större.

– Världens bästa skola, sjukvård och äldreomsorg. Det var så det var sagt i landet med de högsta skatterna. Men det var inte så det blev. Framförallt äldrevården har varit eftersatt på punkt efter punkt.

Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven medgav att stora brister präglar svensk äldreomsorg. Han la fram en rad förslag för att ”återupprätta svensk äldreomsorg”:

– Jag hoppas att vi kan komma överens om att ge äldrevården och sjukvården arbetsro. Att se till att medel avsatta för äldreomsorg går just till äldreomsorg, att kommuner avstår skattesänkningar som medför att nödvändiga investeringar uteblir och att inte privatisera så länge pandemin pågår, sa Stefan Löfven.

– Vårt land behöver samarbete för att återupprätta svensk äldreomsorg.

Står bakom

Högeroppositionen hakade föga förvånande inte på statsministerns förslag om skattesänkningsstopp och privatiseringsstopp.

Vänsteroppositionen ansåg att förslaget om stopp för sänkta skatter i kommunerna saknar trovärdighet eftersom regeringens egna skattesänkningar är ”fyra gånger större än vad den satsar på äldreomsorgen”.

Stefan Löfven fick istället försvara den svenska strategin.

– Jag som statsminister har det yttersta ansvaret för hur regeringen agerar. Jag står fortfarande bakom strategin, jag tycker den är rätt. Men jag konstaterar även att vi måste avvakta innan vi kan utvärdera och veta, vi är mitt uppe i detta.

Ebba Busch.

Ebba Busch ansåg att försvaret av strategin är obegripligt, mot bakgrund av att pandemin snart har skördat 10 000 dödsoffer i Sverige.

– Vad är det som gör att det Socialdemokratiska ledarskiktet inte kan tillstå fel? Våga dra slutsats, våga erkänna fel, våga göra annorlunda.

Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll med:

– För varje vecka som går blir det mänskliga och ekonomiska priset allt högre. Regeringen måste kliva fram eller stiga åt sidan, sa Ulf Kristersson (M).

Krav på avgång

Men ett öppet avgångskrav riktades aldrig mot regeringen, trots Coronakommissionens konstaterande att massdöden på svenska äldreboenden främst beror på den omfattande smittspridning som skett i Sverige.

– Det hade inte varit ologiskt om den hårda kritiken utmynnat i en misstroendeomröstning mot socialminister Lena Hallengren, eller kanske statsministern själv, säger Ekots politikkommentator Thomas Ramberg i en kommentar.

Medansvariga

Det är tydligt att oppositionsledarna idag ångrar att de i våras lät sig låsas in i borgfred i flera månader. Enligt den allmänna visdomen kräver stora kriser nationell samling men det kan också hävdas att krisers lösning blir bättre av debatt och granskning, menar Thomas Ramberg.

– Oppositionspartierna vill inte vara medansvariga till de missgrepp som i kommande utvärderingar kan visa sig ha förvärrat pandemins konsekvenser och ökat dödstalen. Samtidigt har de inte någon radikalt annorlunda strategi att föreslå, vare sig förra året eller nu.

Jan Arleij
Publicerad 2021-01-14
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas