Äldreboenden hårt drabbade av andravågen också
Foto: Colourbox
Nyheter | coronaviruset

Äldreboenden hårt drabbade av andravågen också

Landets äldreboenden drabbade hårt även av coronavirusets andravåg och allra värst var det i Skåne. Det visar en granskning som SVT har gjort.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-24

Det är också tvärtemot Folkhälsomyndighetens prognoser och trots att mer kunskap fanns om hur covid-19 spreds på äldreboenden i våras.

– När pappa blev smittad fanns det kunskap och man borde ha kunnat stoppa smittan och skydda honom, säger Annica till SVT efter att hans pappa dog i covid-19 efter att ha smittats på äldreboendet i Malmö.

20 äldreboenden sticker ut

SVT har med hjälp av söktjänsten Ratsit tidigare jämfört överdödligheten på äldreboenden i våras när pandemin rasade som värst och då var överdödligheten 30 procent jämfört med tidigare år. De tio sista veckorna 2020 var siffran 19 procent jämfört med tidigare år.

I våras drabbades Stockholm värst med en överdödlighet på 100 procent. Nu är det Skåne, som drabbades hårt av den andra vågen, med nästan 50 procent.

I SVT:s granskning, som de gjort tillsammans med Ratsit, sticker 20 äldreboenden ut och sex av dem är i Region Skåne.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och Coronakommissionen har båda riktat skarp kritik mot hur smittan togs om hand på äldreboenden i våras.

”Önskar att allmänheten får upp ögonen”

Lars Larsson var en av dem som smittades på ett äldreboende i Malmö i november. Två veckor senare var han död.

– Nu är min pappa bara en siffra i statistiken. Jag önskar att allmänheten får upp ögonen för hur det verkligen går till, att min pappa inte har dött i onödan, säger dottern Annica till SVT.

Efter Skåne hade Halland en överdödlighet på 39 procent, Kronoberg 36, Gävleborg 32 och Stockholm 31. Snittet för riket var alltså 19 procent.
Sen finns det också flera kommuner, precis som i våras, som har lägre överdödlighet på sina äldreboenden jämfört med tidigare år.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas