Fack och arbetsgivare: Behåll Äldreomsorgslyftet
Foto: Getty Images
Nyheter | Personal

Fack och arbetsgivare: Behåll Äldreomsorgslyftet

Satsningen på att höja kompetensen inom äldreomsorgen genom det statligt finansierade så kallade Äldreomsorgslyftet kan komma att frysa inne.

Jan Arleij
Publicerad 2022-12-07

Satsningen infördes 2020 av förra regeringen och såväl Kommunal som arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, hade gärna sett en förlängning med minst tio år, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

Men regeringen och äldreminister Anna Tenje (M) tänker inte lova något i dagsläget.

Regeringen skriver i sin budget för 2023 att satsningen fortsätter under 2023 – men ingenting om någon fortsättning.

”Vi kommer att analysera äldreomsorgslyftet. Överenskommelsen mellan regeringen och SKR gällde medel fram till och med 2023 vilket innebär att satsningar för 2024 får vi återkomma till längre fram.” säger Anna Tenje till Kommunalarbetaren.

Stora behov

Anna Tenje har i tidigare intervjuer sagt sig vara mer positiv till generella statsbidrag än till riktade stöd, som äldreomsorgslyftet är. Hon betonade sin grundinställning så sent som den 23/11 under en paneldiskussion i samband med att SPF Seniorerna presenterade satsningen på ett nationellt Hemtjänstindex.

Under samma diskussion konstaterade såväl ministern som Greger Bengtsson som är Sveriges Kommuner och Regioners äldresamordnare att behovet av utbildad personal i äldreomsorgen är mycket stort och kommer att vara skriande framöver.

Påverkar mycket

Caroline Olsson som är chef vid SKR:s avdelning för arbetsgivarpolitik skriver så här i ett blogginlägg på SKR:s hemsida: ”En satsning som äldreomsorgslyftet har en avgörande betydelse för kompetensförsörjningen till äldreomsorgen framöver.”

Barbro Andersson. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Fackförbundet Kommunal varnar också för att skrota det riktade statsbidraget.

– Det här kommer att påverka möjligheten att få kompetent personal och behålla den personal som behöver utbildas. Och samtidigt fattas det enormt många personer inom äldreomsorgen, säger Kommunals vice ordförande Barbro Andersson till Kommunalarbetaren.

Jan Arleij
Publicerad 2022-12-07
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas