Ökad press på personal i äldreomsorgen
Foto: Getty Images
Nyheter | Brist

Ökad press på personal i äldreomsorgen

Det blir allt svårare att locka personal till äldreomsorgen. Det visar en undersökning från Vision.

Jan Arleij
Publicerad 2022-10-04

Det är landets socialchefer som nu slår larm. 63 procent av cheferna uppger att situationen kring personalförsörjningen är svår.

Det är en klar försämring jämfört med 2020, då en motsvarande rapport gjordes. Då uppgav 35 procent av cheferna att förutsättningarna för att rekrytera personal till socialtjänsten var dåliga.

– Vi ser att det här hänger ihop med den höga arbetsbelastningen och de otillräckliga resurserna i verksamheten, säger Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg på Vision till TT.

– De otillräckliga resurserna leder till en pressad arbetssituation och så väljer man att sluta och då ökar pressen ytterligare på dem som är kvar.

Sara Gustavsson Roxell.

Det är personalförsörjningen av socialsekreterare, biståndshandläggare och personal inom äldreomsorgen som har försvårats.

När det gäller personalförsörjningen till äldreomsorgen har andelen socialchefer som anser att det är svårt att rekrytera och behålla personal ökat från 28 procent 2020 till 61 procent 2022.

Måste satsa

Problemet har länge varit påtagligt i glesbygden, men även större kommuner får allt tuffare att locka människor till socialtjänsten, enligt Vision.

Fackförbundet vill att kommunpolitiker tar sitt arbetsgivaransvar på större allvar och att den tillträdande regeringen satsar mer på att ge stöd.

Veronica Magnusson.

– Självklart finns det ett samband mellan socialarbetares arbetssituation och ökade svårigheter att rekrytera och behålla personal. Arbetsbelastningen är hög och resurserna räcker inte för att ge utsatta ett bra stöd, säger Veronica Magnusson, ordförande i Vision i ett pressmeddelande.

– Får socialtjänsten bättre villkor kommer också fler vilja stanna och jobba där.

Vision

Ett fackförbund för den som leder och administrerar arbetet inom kommun, region, kyrka eller bolag kopplade till välfärden.

Dölj faktaruta

Hela rapporten

Hela rapporten finns att läsa här.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-10-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas