Inger städar extra: ”Vad skulle jag göra nu?”
Foto: Emelie Asplund
Jobba | Seniorjobb

Inger städar extra: ”Vad skulle jag göra nu?”

När hon fyllde 65 kändes soffan otänkbar. "Gode Gud, vad ska jag göra nu?", undrade Inger Heimer, tills en väninna tipsade om möjligt nytt jobb som städerska.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-05-03

Varje torsdag och fredag morgon, året runt, fattar hon tygkassen med tofflor och lite annat, startar bilen och kör till jobbet. I svart t-shirt med diskret vit logga, jeans och med hårspänne i den vita, pageklippta luggen rör hon sig lätt med såväl dammsugare som skurhink och dammtrasa.
Inger Heimer, 74, behöver ingen semester.
– Jag har ju semester måndag, tisdag, onsdag och lördag- söndag med. I hemtjänsten var det varken helgdagar eller annat, när du gick på schema.

Fyra stamkunder

Numera bestämmer hon själv och har fyra stamkunder sedan länge i jobbet för Seniorbolaget. I uppdragen ingår att städa huvudkontoret, liksom hemma hos en äldre och hos två barnfamiljer.

– Jag städar i lugn och ro och folk uppskattar det jag gör. Det känns väldigt viktigt för mig att jobba som jag gör, säger Inger Heimer.

Kommer ut

Schemat är jättefint, precis lagom tycker hon, som får ut cirka 2000 kronor i månaden efter skatt.
– Det är fickpengar att ha till nöjen och mat, lite extra. Jag är ju fattigpensionär, så pengar är också viktiga, förklarar hon.
Men lika betydelsefullt är i Ingers ögon att få komma ut, få träffa folk i lagom portioner. Städa kan hon och det är skönt att slippa krav på att sköta sjukdomar och mediciner.

Inger Heimer

Ålder: 74 år.
Gör: Städar två förmiddagar i veckan, för Seniorbolaget i Rönnäng.
Bakgrund: Har arbetat inom diverse, affär, fiskberedning, konservfabrik, på kontor innan det blev äldrevård, hemsamarit och natt på ålderdomshemmet Tubberödshus.
Bor: Skärhamn.
Familj: Lever ensam, en vuxen son i livet, en vuxen dotter som gått bort, sammanlagt fyra barnbarn.

Dölj faktaruta

– Jag kommer ut och trivs med livet. Om jag suttit hemma hade det blivit långsamt och tråkigt. Och jag får ändå några dagar att göra det jag själv vill.
Som linedance, gymnastik och kanske någon kurs som har med kultur och gammalt på Skärhamn och Tjörn att göra, liksom bokläsning, barnbarn, besök och annat.
Om någon kund faller ifrån kan hon tänkas trappa ner. Till andra som vill och orkar att prova extrajobb rekommenderar hon det självklart.
– Men det ska vara frivilligt, för den som vill!

Text: Karin Tufvesson

Foto: Emelie Asplund

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-05-03
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas