Jobba | Jobba efter 65

Starta eget: Visst lönar det sig!

Fördelarna med att starta eget som pensionär är många, inte minst skattemässigt. Journalisten Anders Andersson, som grundade tidningen Driva Eget och som skrivit om ekonomi i trettio år, menar att det finns mycket att vinna.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-01-31

Starta eget– Det viktigaste tipset är att från och med att man fyller 66 år höjs jobbskatteavdraget till 20 procent på de första 100 000 i årsinkomst, både i lön som anställd och i arbetsinkomst från egen firma. Det betyder 20 000 i ren skattesänkning på 100 000 i årsinkomst. Detta avdrag får man inte på pensionsinkomster. Så det är en myt att det inte tjänar något till att jobba extra. Det lönar sig visst, särskilt när man är senior!

Tänk tvärtom

Även sociala avgifter sänks för seniorer, de halveras nästan. Vilket är intressant för den som har eget företag.
– Jag brukar alltid dra ett exempel här: två makar har ett gemensamt bolag, den ena är över 66, den andra under. Den yngre tar ut lön, den äldre pension. Egentligen är det precis tvärtom man ska göra. Ta ut pensionsförsäkring tills du är 66, sen kan du ta ut lön från bolaget, det lönar sig bättre, säger Anders Andersson.

Anders Anderssons tips

  • F-skatt ansöker man om hos Skatteverket. Det går också att gå in på www.verksamt.se och göra en ansökan där.
  • I samband med att du ansöker om F-skatt registrerar du dig också för moms. Momsen betalas in regelbundet. Då räknar man ut hur mycket moms man fått in och hur mycket man betalat. Under- eller överskottet regleras.
  • Bokföring. Det som är viktigt att tänka på som enskild företagare är att man håller koll på inkomster och utgifter. Samla fakturor och kvitton och sätt upp dem månad för månad, det hjälper att ha ordning när det blir dags att deklarera. Tycker man att det är krångligt kan det vara värt att ta hjälp av en revisor. Den kostnaden är dessutom avdragsgill.
  • Som pensionär och egen företagare betalar du lägre sociala avgifter än andra och har även ett högre jobbskatteavdrag. Ekonomiskt fördelaktigt med andra ord.
  • Viktigast av allt är att du har en idé du tror på. Och att viljan finns!
Dölj faktaruta

Startade Driva eget

Själv har Anders alltid haft extraknäck, och ser sig själv mest som entreprenör, även om han varit anställd journalist större delen av sitt yrkesverksamma liv.
– Vid 60 slutade jag på Bonnier Tidskrifter och startade tidningen Driva eget. Sedan drev jag den på egen hand i fyra år, innan ett förlag hörde av sig och ville köpa upp den. Numera skriver jag krönikor, och har föreläsningar. Dessutom har jag börjat fotografera naturbilder, och har lyckats sälja in några reportage.

Passar inte alla

Självklart är det inte lika lätt för alla att jobba vidare på egen hand, det är ju inte möjligt på samma sätt inom alla yrkesområden. Situationen kan se väldigt olika ut, det som funkar för en funkar inte alls för den andre. Många som haft tunga jobb känner sig trötta och räknar längtansfullt ned dagarna till 65-årsdagen.
– Ja, man måste komma ihåg det när man jobbar med till exempel det jag gör: journalistik och bilder, att det är lätt för mig att säga att man ska jobba vidare, säger Anders Andersson. För den som haft ett tungt jobb är det förstås en helt annan sak. Men om man känner att man har lite ork kvar kan det ändå vara värt att jobba lite extra, då det är förmånligt skattemässigt. Och man får chansen att sätta lite guldkant på sin tillvaro, det är ju aldrig fel.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-01-31
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas