”Sverige behöver en pensionsombudsman”
Bång Berit Norén
Ekonomi & Pension | Pension

”Sverige behöver en pensionsombudsman”

Du kan ha rätt till intjänad pension som du inte får. Problemet är att du kanske inte vet om det och att du måste göra allting själv för att få ut pengarna. "Vi borde ha en pensionsombudsman i Sverige som hjälper till med de här sakerna", säger pensionsexperten Bång Berit Norén.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-04

Hon är jurist och efter att ha jobbat med statliga och kommunala tjänstepensioner i 30 år driver hon numera som pensionär företaget Pensionsdoktorn.
Bång Berit Norén tar upp flera exempel på hur komplicerade frågorna är och fel och brister hon upptäckt.
– Det är så pass komplext och så svårt att många missar det. Det borde finnas en institution som hjälper de här människorna, säger Bång Berit Norén.

Fanns en lucka på tio år där hon inte fick tjänstepensionen utbetald

Hon nämner bland annat kvinnan som jobbat på Konsum, numera Coop, i hela sitt liv och ville gå i pension och hörde av sig till Bång Berit Norén för att kontrollera att allt såg ut som det skulle.
– Jag såg att det var orimligt lite och då upptäckte jag att det fanns en lucka på tio år där hon inte fick tjänstepensionen utbetald. Hon fick det före och efteråt. Men inte under de där tio åren.
Men det var inte enkelt att reda ut.
– Jag skrev tre-fyra brev innan vi förstod var felet var. De skyllde på att de organiserat om och bytt administratörer. Men det är jättesvårt att upptäcka och det krävs kompetens, säger Bång Berit.
Elisabeth Wass, ordförande i Småspararguiden, tar också upp exempel där folk kan ha rätt till pengar som ligger och väntar på dem. En av dem som fått ut pengar i efterhand är hennes egen storasyster Britta, 72.
Kort förklarat handlar det om att vissa har möjlighet att få äldre statliga pensioner värdesäkrade, det vill säga indexerade och att man justerar upp dem med inflationen.

Undersöka om du har rätt till högre pension

– Det är svårt för vanliga dödliga att veta om de uppfyller villkoren men om du har arbetat statligt och din anställning upphört före 2003 tycker jag att du ska ringa till SPV (Statens Pensionsverk) för att undersöka om du har rätt till högre pension, säger Elisabeth Wass och nämner att hon tipsade sin syster att kolla upp det där när hon såg villkoren.
– Ja, jag tyckte att hon uppfyllde dem.

Efter ett år kom belöningen

Det tog lite tid och systern var bland annat tvungen att skicka in bevis på alla anställningar efter att den statliga anställningen upphörde men efter ett år kom belöningen. Britta får 200 kronor mer per månad i pension och dessutom betalades en retroaktiv klumpsumma ut för tiden från 65 år fram tills nu på 15 000 kronor.
– Nästa gång jag besöker min syster kommer jag nog att få ännu godare mat än tidigare, konstaterar Elisabeth Wass nöjt.

PENSIONSDOKTORN

Bång Berit Noréns affärsidé är att hjälpa folk att identifiera och fokusera på de anställningar man haft och som borde omfattas av tjänstepension. Läs mer på www.pensionsdoktorn.se
Kostnad 875 kronor per timme inklusive moms.

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-04
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas