Skattesänkningar och tillägg hjälper upp pensionen
Foto Colourbox
Nyheter | Låg höjning

Skattesänkningar och tillägg hjälper upp pensionen

Den totala genomsnittliga pensionen ökar med mellan 70 kronor och 550 kronor per månad efter skatt.

Jan Arleij
Publicerad 2020-12-23

Det beskedet lämnade Pensionsmyndigheten i tisdags (22/12) på sin årliga genomgång av hur pensionerna kommer att se ut under kommande år.

Siffrorna för 2021 bygger på både allmän pension och framräknad tjänstepension, men också på de skattesänkningar som genomförs under 2021. Utfallet före skatt blir 70 kronor och 260 kronor per månad.

Själva inkomst- och tilläggspensionen höjs med 0,5 procent, vilket i genomsnitt innebär 39-101 kronor före skatt.

Många besked

Två andra pensioner som förändras är premiepensionen och garantipensionen.

  • Premiepensionen, som omfattar 1,7 av landets 2,1 miljoner pensionärer, höjs med mellan 0,5 procent och 13 procent för de flesta. Det motsvarar 1-119 kronor, enligt Pensionsmyndighetens redovisning.
  • Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med prisbasbeloppets förändring, vilket ska följa inflationen. Höjningen blir därmed 0,6 procent.

Stora skillnader

Pensionsmyndigheten renodlar bilden genom att i sina exempel inte räkna med de tio procent av pensionärerna som har högst respektive de tio procent som har lägst pension.

– Förändringen i pension skiljer sig mycket åt mellan olika grupper av pensionärer. Men de flesta får alltså en höjning av sin totala pension med mellan 70 kronor och 550 kronor per månad efter skatt, säger Linda Wiese som är analytiker på Pensionsmyndigheten.

Skattesänkningar på pensionsinkomster görs 2021 från det år då man fyller 66. Dessutom görs en skattereduktion på äldres inkomster.

– Höjningen av pensionen blir därför större efter skatt än före skatt nästa år.

Prövas i höst

Till hösten, i september, kommer det så kallade inkomstpensionstillägget att börja betalas ut.

Tillägget beslutades av riksdagen i förra veckan och kommer att innebära förstärkning av pensionen till de som har en allmän pension mellan 9 000 kronor och 17 000 kronor per månad.

Men bara hälften av pensionärerna i det inkomstläget kommer att vara berättigade. Det som styr är dels inkomsten, dels hur länge man arbetat i Sverige och om man tagit ut sin pension innan 65 års ålder.

– Inkomstpensionstillägget beslutas av Pensionsmyndigheten utan att man behöver ansöka. Vi prövar rätten till inkomstpensionstillägget. Tillägget blir från noll kronor till 600 kronor före skatt, säger Agneta Claesson som är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Det går alltså inte att få veta hur mycket man får förrän myndigheten har räknat klart till första utbetalning i september.

Besked på hemsidan

Den egna, vanliga pensionen kan man dock få besked om från och med måndag, den 28 december. Då går det att se på Pensionsmyndighetens hemsida hur stor den egna pensionen blir nästa år.

Jan Arleij
Publicerad 2020-12-23
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas