Allt och lite till om bältros
thorns of dog rose Foto Colourbox
Hälsa | Doktor Magnus Eriksson

Allt och lite till om bältros

Magnus Eriksson
Publicerad 2016-12-05

Jag får en del frågor kring bältros, eller helveteseld som det också kallas. SPF Seniorerna bedriver en angelägen kampanj för att vaccination mot bältros ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för äldre, liksom vaccination mot influensa och lunginflammation.
Bältros är en besvärlig åkomma och stundtals mycket plågsam. Den drabbar var femte person, vanligtvis efter att man fyllt 50 år. Undantagsvis kan den även drabba barn. Den orsakas av samma virus som vattkoppor och man kan bara få bältros om man tidigare haft vattkoppor, vilket de flesta av oss har haft. Förutom åldern, och i mycket specifika fall nedsatt immunförsvar, är det ingen speciell orsak som gör att bältrosen bryter ut. Man har helt enkelt otur, som i de flesta fall när man insjuknar.

Många undrar om bältros är smittsamt, och svaret är i princip nej.

Typiska symtom på bältros är att man får smärta och hudutslag med blåsor inom ett tydligt avgränsat område på kroppen. Man upplever samtidigt ofta en diffus trötthetskänsla. Utslagen kan bilda ett band eller bälte, i form av rodnad och blåsor. Dessa kan sitta var som helst på kroppen, vanligast är på bålen men även ben och i värsta fall i ansiktet och ögon och öron kan drabbas.
Bältros läker så småningom av sig självt. Hudutslagen torkar in inom en till två veckor och sårskorporna faller sedan av efter någon vecka. Smärtan i området där man haft bältros försvinner inom några månader.

Hos äldre finns en ganska stor risk, runt tio procent, att smärtan blir kvar under mycket lång tid, mer än tre månader. Det kallas postherpetisk neuralgi och är ytterst plågsamt. Man kan bli extremt känslig för beröring, och det kan vara obehagligt att ha kläder i direktkontakt med det berörda området.
Många undrar om bältros är smittsamt, och svaret är i princip nej. Den smittar i så fall genom direkt kontakt med innehållet i blåsorna och inte genom luften. Möjligen kan man på så sätt orsaka vattkoppor hos små barn och möjligen utlösa bältros hos människor med kraftigt nedsatt immunförsvar. Man ska även undvika direkt kontakt med gravida om man inte är helt säker på att de haft vattkoppor. Vattkoppor kan däremot inte smitta och orsaka bältros.

Dessbättre finns det idag behandling som lindrar förloppet vid bältros, men den ska sättas in senast 72 timmar efter att utslagen visat sig.
Numera finns ett vaccin, Zostavax, som är väl beprövat och minskar risken att insjukna med ungefär 50 procent. Risken för långdragen smärta minskas med nästan två tredjedelar och dessutom lindras förloppet, om man nu trots vaccinationen skulle ha otur att få bältros. Det har relativt få biverkningar, skyddseffekten sitter i minst tio år men avtar med tiden. Vaccinet ingår inte i läkemedelsförmånen, man betalar hela vaccinationskostnaden själv. Idag ligger den på cirka 1 200-1 500 kr/vaccination, vilket ges som en engångsdos.

För dig som är 65 år eller äldre rekommenderar jag att du snarast söker läkarbedömning på vårdcentral eller liknade, om du misstänker bältros. Har det gått mer än 72 timmar efter att blåsorna dykt upp och om besvären inte är allt för uttalade eller har angripit öga eller öra, kan du avvakta, för då är det för sent att sätta in behandling. Smärtan kan alltid vara ett problem och i första hand rekommenderas paracetamol. Om smärtan är outhärdlig, kontakta din läkare eller vårdcentral.
I avvaktan på att SPF Seniorerna förhoppningsvis når framgång med sitt förslag om att denna vaccination ska ges till alla äldre, får du fundera på om den kan vara av värde för dig redan idag.

 

Magnus Eriksson
Publicerad 2016-12-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas