Bättre utan alkohol
Foto: Colourbox
Relationer | Fråga Malena

Bättre utan alkohol

Att alkohol tar bort hämningar och att man inte kan prestera om man dricker för mycket är ju välkänt men inte att man får sin sexuella aptit tillbaka om man avstår? Undrar en av Seniorens läsare.

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-12-10

Jag är en pensionerad kvinna som bor i England sedan 25 år tillbaka. Flyttade hit med familjen på grund av makens arbete och sedan har vi stannat kvar. Läser med glädje Senioren för att följa med mina jämnåriga vänner i Sverige.
En sak som ni inte har är ”Sober October”, alltså att man under oktober månad inte dricker någonting. Både jag och maken avstod för första gången från vin och våra älskade cocktails förra månaden. Det som överraskade oss var att vårt sexliv blev så mycket bättre. Båda upplevde vi mer lust och mindre trötthet. Jag har aldrig läst eller hört något direkt som förklarar detta eller ens att alkohol kan minska lusten. Att den tar bort hämningar och att man inte kan prestera om man dricker för mycket är ju välkänt men inte att man får sin sexuella aptit tillbaka om man avstår?
Vit oktober

Alkohol ökar lusten men minskar förmågan.

Malena svarar: Relationen mellan alkohol och sex är komplicerad. Det är en lugnande drog, men anses samtidigt kunna stimulera det sexuella intresset, åtminstone om den intas i måttliga doser.
Shakespeare skaldade om att ”alkohol ökar lusten men minskar förmågan”. Han har rätt. Alkohol gör oss avslappnade men det kan också kidnappa våra sexuella förmågor. Detta gäller förstås i större mängder, men även små men regelbundna mängder kan påverka.
Oavsett vilka åsikter eller erfarenheter vi har om alkoholens positiva eller negativa betydelse för människors erotiska liv vet vi att långvarigt alkoholmissbruk kan ge upphov till både neurologiska och hormonella störningar som i sin tur kan ge sexuella svårigheter. Och många som tar en time out upptäcker samma sak som ni gjort.

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-12-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas