Min hustru är mer som en kamrat
Jag längtar efter att få uppleva förälskelse med någon likasinnad. Foto: Colourbox
Relationer | Malena om relationer

Min hustru är mer som en kamrat

Malena Ivarsson är socionom och sexolog och svarar på frågor om relationer från Seniorens läsare.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-07-17

Är jag för gammal för att välja ett nytt liv och en ny kvinna? Jag är 74 år och mitt förhållande är otillfredsställande på de flesta plan, särskilt dem jag tycker är viktiga, som sex. Min hustru är mer som en kamrat, det sinnliga är helt borta och jag saknar det. Senaste tiden har jag haft kontakt med en studiekamrat och det har satt i gång en kedja av reaktioner i mig. Jag längtar efter att få uppleva förälskelse med någon likasinnad de sista åren jag har kvar. Sviker jag min fru om jag går? Orkar jag leva resten av mitt liv ensam ifall jag inte hittar en ny?
/Anders

Jag tycker inte att det är att svika att lyssna på sina känslor som säger att något är fel. Men förnuftet måste också få utrymme.

Malena svarar: Vad vi ofta inte tänker på när vi är missnöjda i ett förhållande är att den andra partnern troligtvis också är olycklig. Stannar du kvar hindrar du er båda från möjligheten att träffa någon att dela lust och gemenskap med. Ingen vet säkert något om framtiden och oron att inte träffa någon ny är oftast det som hindrar oss från att våga bryta upp. Särskilt för män, som vanligtvis har ett mer begränsat kontaktnät i form av vänner. Du kanske kan börja odla nya bekantskaper, både manliga och kvinnliga? Jag tycker inte att det är att svika att lyssna på sina känslor som säger att något är fel. Men förnuftet måste också få utrymme. Gör därför inget drastiskt, utan prova att ta en time-out. Flytta till sommarstugan eller hyr en andrahandslägenhet eller något annat långtidsboende och se hur det känns. Kanske hittar du tillbaka till din fru eller så hittar du styrkan i att lämna.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-07-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas